Chiriaşii care vor să beneficieze de preţ plafonat la energia electrică trebuie să semneze contractul direct cu furnizorul, în baza actului de închiriere

Într-o ţară plină de proprietari de locuinţe, chiriaşii au cel mai mult de suferit în urma noilor condiţii de plafonare a preţurilor la energie. Ca să poată beneficia de tarifele de 68 sau 80 de bani pe kwh, trebuie să încheie contracte pe numele lor, direct cu furnizorii. Lucru imposibil de făcut dacă locuinţa e închiriată fără declaraţie la fisc.

26 Noiembrie 2022, 19:46 (actualizat 26 Noiembrie 2022, 19:48) Știrile TVR |

Deputaţii au decis că proprietarii cu mai multe imobile vor beneficia de preţ plafonat la energie electrică doar pentru unul dintre acestea. Pentru restul, de la 1 ianuarie 2023, se va aplica preţul de facturare maximal, de un 1.30 lei.

Legea loveşte în mulţi chiriaşi care, ca să beneficieze de preţ plafonat, trebuie să semneze direct cu furnizorul de energie electrică un contract, în baza actului de închiriere.

Chiriaşii tineri, în special liceenii şi studenţii ar putea fi cei mai afectaţi, prefigurându-se o dublare a sumelor de plată.

În prezent, aproape 5% dintre români stau cu chirie, însă nu toţi au contracte de închiriere.

Opoziţia reclamă şi alte efecte negative ale acestei modificări legislative.

În aceste condiţii, dacă parlamentarii nu vor modifica legea, chiriaşii şi proprietarii care au mai multe imobile nu vor avea altceva de făcut decât să reducă drastic consumul de energie electrică pentru a putea plăti facturile.

Source