“Nu susținem crearea acestei Superligi europene, cred că nu este în interesul fanilor, nu este în interesul fotbalului. Nu dorim crearea unui fel de „cartel” care să împiedice cluburile să concureze unul împotriva celuilalt cu toată speranța și entuziasmul pe care îl oferă fanilor. Dacă este necesar, pentru a proteja acest principiu al concurenței, vom căuta o soluție legislativă, dar sper că problema se va rezolva”, a declarat Boris Johnson.
Manchester City a fost prima echipă care a anunțat oficial că părăsește Superliga Europei după ce Guardiola a criticat acest proiect: „Nu este sport atunci când relația dintre efort și recompensă nu există. Nu este sport dacă succesul este deja garantat. Nu este corect când lupți, ajungi în vârf și nu te poți califica pentru că succesul este deja garantat doar pentru câteva cluburi.”
Imediat, Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a salutat decizia liderului din Premier League: „Mă bucur că City s-a întors în familia fotbalului european. Au arătat multă inteligență pentru că au ascultat vocile fanilor. E nevoie de curaj să recunoști o greșeală”.
Protestele suporterilor au avut efect și pentru celelalte cluburi britanice. Liverpool, Arsenal, Tottenham, Manchester United și Chelsea au anunțat că vor părăsi competiția nou înființată. Mai mult, la Manchester United s-a lăsat și cu demisia vicepreședintelui Ed Woodward, unul dintre inițiatorii noului proiect.
Lucrurile s-au precipitat și în Spania. Atletico Madrid a făcut și ea un pas înapoi iar Joan Laporta, președintele Barcelonei, a declarat că gruparea catalană nu va adera la Superliga Europei până când fanii nu vor vota pentru asta.
În Italia, Inter a fost primul club care a anunțat că nu mai este interesat de noua competiție iar AC Milan e pe cale să urmeze exemplul rivalei din oraș. Doar cu Real Madrid și Juventus competiția nu mai poate funcționa în actuala formula însă inițiatorii proiectului susțin că o nouă ligă de acest gen ar putea fi pusă pe picioare în viitorul apropiat.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă