Cod portocaliu de ploi şi viejlii valabil pentru 11 judeţe de astăzi, de la ora 14:00, până luni, la ora 12:00. În sud, sud-est persistă canicula

Meteorologii au emis în urmă cu puţin timp o avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii pentru 11 judeţe. Aceasta va intra în vigoare la ora 14. 00. Va ploua torenţial în unele zone unde se vor strânge chiar şi 90 de litri pe metru pătrat. Acum este în vigoare un cod galben de caniculă pentru sudul tarii şi o parte din sud-est şi nord-vest. Acolo, termometrele vor atinge la umbră 40 de grade Celsius.

20 August 2022, 10:16 (actualizat 20 August 2022, 10:27) Știrile TVR |

Harta portocaliu de furtuni și vijelii / FOTO: Administrația Națională de Meteorologie

În intervalul 20 august, ora 10:00 – 22 august, ora 12:00,  vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala mâine (21 august) în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

În Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp. Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70…90 km/h).

Sâmbătă (20 august) valul de căldură va persista în sud și sud-est și local în nord-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

Source