Colindele Străjerilor din Dolhești, grup format din mai multe generații, au răsunat în curtea TVR

Televiziunea Română a fost colindată de Străjerii tradiţiilor populare din comuna suceveană Dolheşti. Grupul s-a format printr-o iniţiativă a comunităţii, în 2006, şi cuprinde mai multe generaţii, de la copii până la pensionari. Aceştia ne-au prezentat, mai presus de ritualurile specifice sărbătorilor de iarnă, o adevărată lecţie de viaţă şi preţuire a propriilor valori.

24 Decembrie 2022, 22:19 (actualizat 24 Decembrie 2022, 22:32) Știrile TVR |

Urșii, babele, moșii, țiganii, căiuții și capra se dezlănțuie, în ritm de tobe și de trompete, ca mitologice personaje ale unei adevărate piese de teatru, în stil țărănesc.

Andrei Ciocârlan, de 16 ani, elev al Colegiului Ciprian Porumbescu din Suceava, vrea să-și desăvârșească arta muzicală în București, dar planul său de viață e legat de rădăcini.

La cei 80 de ani ai săi, Ion Feraru pare mai în putere, când îi asculți glasul, în comparație cu opincile sale. Nimic însă nu-i întrece simțul umorului.

Petru Pricop e constructor de meserie. Ca Străjer al satului unde s-a născut, se pricepe să zidească viitorul.

Grupul Străjerilor e format din mai multe generații. Cel mai tânăr membru are opt ani, în timp ce veteranul a trecut pragul celor 80.

Liderul lor, Gheorghiță Ciocârlan, este poștașul comunei.

Din grupul celor 30 de oameni care au colindat Televiziunea Română fac parte și țărani, și muncitori. Toți fii ai Dolheștiului. Ei au pornit să ducă vestea propriilor tradiții, călătorind în toată țara, la început pe banii lor, apoi susținuți de autoritățile locale.

Costumele și instrumentele muzicale spun și ele o poveste.

Gheorghiță Ciocârlan a fost la viața lui mecanic și frezor. Acum, la pensie, își ia în serios un alt rol, în cadrul unui grup din care, potrivit tradiției, nu pot face parte decât bărbați.

Străjer în Dolhești, Mihai Butilă este jandarm în slujba României.

Poștașul Gheorghiță Ciocârlan ne-a adus, alături de confrații lui, cea mai bună veste, a credinței în propriile valori.

Source