Uciderea luptătorilor USLA, un controversat episod al Revoluției din 1989

În urmă cu exact 33 de ani, mai mulţi luptători antitero ai Securității chemaţi să sprijine Revoluția au fost ucişi de militarii care apărau sediul MApN. A fost unul dintre cele mai sângeroase și controversate episoade din Decembrie 1989. Cadavrele luptătorilor USLA au fost profanate și au zăcut zile bune pe străzi.

24 Decembrie 2022, 21:48 (actualizat 24 Decembrie 2022, 22:09) Știrile TVR |

În dimineața zilei de 24 decembrie 1989, bucureștenii au putut vedea în fața MApN două mașini ARO blindate ale Securității și mai multe cadavre, care zăceau pe stradă.

Luptătorii Unității Speciale de Luptă Antiteroristă, USLA, fuseseră chemați, chiar de oficialii din Ministerul Apărării, ca să lichideze teroriștii care ar fi acționat în zonă.

Dar, în momentul în care au ajuns, au fost atacați de cei care păzeau clădirea. În cele două mașini erau 12 persoane, 11 militari și un reprezentant al FSN.

Doar 5 persoane au scăpat cu viață. Nu este clar nici acum ce a declanșat carnajul. Istoricii au lansat 3 ipoteze.

E posibil ca USLA-șii să fi fost chemați de generalul Nicolae Militaru, care a vrut să se răzbune pentru că în trecut Securitatea descoperise că e agent sovietic. Sau a fost doar haosul din timpul Revoluției. Iar a treia ipotează vehiculată e că luptătorii USLA ar fi încercat să îi scape pe șefii lor care erau ținuți în minister. Asta în condițiile în care MApN era păzit de peste 2000 de militari, care aveau inclusiv tancuri și transportoare blindate.

Cadavrele luptătorilor USLA au fost batjocorite de trecători timp de mai multe zile, iar maiorul Trosca, ofițerul cu cel mai mare grad, a fost decapitat.

Source