Comisia Europeană propune o plafonare a prețului la gazul rusesc și reducerea obligatorie, pe teritoriul UE, a consumului de electricitate în orele de vârf

Ursula Von der Leyen a anunțat propunerile executivului european pentru problema gazului rusesc. Șefa Comisiei Europene a declarat că Europa trebuie să reducă veniturile pe care Putin le folosește pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei. „Suntem pregătiți pentru asta”, a subliniat oficialul european, adăugând că, dac[ la începutul războiului gazul rusesc reprezenta 40% din totalul gazului importat, azi reprezintă doar 9% din importurile europene de gaze.

07 Septembrie 2022, 14:44 (actualizat 07 Septembrie 2022, 15:32) Știrile TVR |

Ursula Von der Leyen a anunțat noi măsuri pentru a gestiona criza din energie. Concret, Comisia Europeană propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, după modelul G7, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie, pe teritoriul Uniunii Europene,  a consumului de electricitate în orele de vârf.

Măsurile mai prevăd o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze.

Șefa Comisiei Europene a mai anunțat și constituirea unui fond de solidaritate, pe modelul celui din pandemie, pentru achiziționarea combustibililor fosili.

La Vladivostok, președintele rus a amenințat că o să întrerupă livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaz din Rusia.

„Rusia manipulează piețele noastre energetice și ne confruntăm cu prețuri astronomice. Așa că vom depune măsuri pentru a proteja consumatorii vulnerabili și întreprinderile. Avem puterea economică, voința politică și suntem uniți”, a declarat Ursula Von der Leyen.

Principalele propuneri anunțate de șefa Comisiei Europene și postat pe Twitter:

  • Avem nevoie de o strategie de aplatizare a vârfurilor, care duc la prețul energiei electrice. Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf.
  • Plafon asupra veniturilor companiilor care produc energie electrică cu costuri reduse. Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon realizează venituri neașteptate. Este timpul ca consumatorii să beneficieze de costurile reduse.  Ne vom propune să redirecționăm aceste profituri neașteptate pentru a sprijini persoanele și companiile vulnerabile.
  • Contribuție de solidaritate pentru companiile de combustibili fosili.  Companiile de petrol și gaze au realizat, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile de combustibili fosili.
  • Sprijin de lichiditate pentru companiile de utilități energetice.  Acestea trebuie sprijinite pentru a face față volatilității piețelor. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat.
  • Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Suntem pregătiți pentru asta. La începutul războiului, gazul venit prin gazoductul Rusiei reprezenta 40% din totalul gazului importat. Astăzi, reprezintă doar 9% din importurile noastre de gaze.

Source

Distribuie știrea