Consilierul guvernamental ION, în vizită la un liceu din Capitală. Comunicarea nu curge lin deocamdată. Sebastian Burduja: Este important să îi dăm timp să devină un proiect de care România să fie mândră

Consilierul guvernamental ION a dat primul test de comunicare cu tinerii. S-a întâmplat la liceul Aurel Vlaicu din Capitală, unde elevii au încercat să intre în dialog cu proiectul de inteligență artificială creat la inițiativa Ministerului Cercetării. Chiar dacă deocamdată comunicarea nu curge lin, creatorii programului și ministrul Sebastian Burduja promit că ION va învăța repede.

13 Martie 2023, 15:10 Știrile TVR |

”Bună ziua, eu sunt ION, consilierul dumneavoastră. Îmi propun să ascult cu atenție și să înteleg problemele și nevoile dumneavoastră pentru România, pentru a putea găsi soluții și sugestii potrivite”, le-a spus ION elevilor.

”Care ar fi cele mai importante măsuri pe care România ar trebui să le implementeze pentru a ajuta persoanele nevoiașe și a reduce costurile alimentelor?”, a întrebat ION.

Un elev a răspuns ”Eu cred că Statul român ar trebui să implementeze mai multe locuri de muncă”, dar robotul ION a înțeles doar două cuvinte.

Așa arată primele încercări de dialog între oameni și consilierul prezidențial ION. E încă un proiect în desfășurare, spun programatorii lui. Deocamdată, e în faza în care adună date, pentru a putea mai târziu, după ce-i vor fi îmbunătățite capacitățile, să ofere și soluții.

”Cei care au așteptarea de un produs finalizat la nivelul Chat GPT în care s-au investit miliarde și miliarde să ne răspundă la orice întrebare, probabil vor fi dezamăgiți. Este important să fim cu toții părinții acestui proiect, părinții lui ION, să-l învățăm, să acceptăm că poate să facă  și greșeli, putem face și noi și să îi dăm timp să devină un proiect de care România să fie mândră”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Programul de inteligență artificială ION, devenit consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a adunat în prima săptămână de la lansare aproximativ o jumătate de milion de mesaje și etichetări de la români. A primit și critici de la Primăria din Ciugud, care l-a mustrat pe Ion pentru că a folosit imagini care nu îi aparțin.

Source

Distribuie știrea