Copiii care au fugit de războiul din Ucraina rămân vulnerabili chiar dacă sunt în siguranţă. Peste 155 de mii de ucraineni au cerut ajutor autorităţilor române în ultimii doi ani

Cei care au fugit de războiul din Ucraina trec prin emoţii şi provocări dificile, adorm greu şi se gândesc cu grijă la viitorul lor, spun reprezentanţii asociaţiilor care le oferă sprijin.

Aproape 40 la sută dintre minorii ucraineni, care au participat la un studiu al Organizației Salvaţi Copiii, se declară mai puţin fericiţi de când au plecat de acasă. Pentru ei, autorităţi şi voluntari din 10 ţări caută soluţii.

Indira locuia în Odessa când rușii au invadat Ucraina. A decis grabă să-şi ia fetiţa de 5 ani şi să plece spre România. Ea vorbea puţin româneşte, fiica ei, deloc. A reuşit să o înscrie la o grădiniţă Pentru câteva luni, apoi copila a fost acceptată să asiste la cursuri. Acum viaţa lor s-a schimbat complet.

Indira: La momentul actual sunt foarte mândră să spun că este în clasa 1, în calitate de elev. Aș dori să profit de moment să mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături pe parcursul acestor 2 ani, ne-au dat o șansă să o luăm de la capăt, într-o țară străină, atunci când am ajuns și pe care, acum, cu sinceritate o putem numi a doua casă.

Asemenea Indirei, peste 155 de mii de ucraineni au cerut ajutor autorităţilor române în ultimii doi ani. Jumătate sunt copii. Pentru a le asigura accesul la educație, asistență medicală, dar și sănătatea emoțională, responsabilii statului și reprezentanții organizațiilor non-profit mai au multe de făcut.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv, Salvaţi Copiii: Ceea ce Guvernul ar trebui să facă este să ofere alocaţii pentru copiii, pentru aceştia, încă nu au acest drept, să asigure banii de chirie şI alimente lunar, pentru că au fost foarte multe întârzieri. Trebuie să asigurăm locuri de muncă în România, suport pentru învăţarea limbii române, să ajutăm copiii ucraineni să socializeze cu alţi copii.

Despre necesităţile acestor copii alungați de război şi despre măsurile care îi pot ajuta discută în aceste zile, la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor şi voluntari din zece ţări.

Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România: Peste 7.5 milioane de copii din Ucraina au suferit traume psihice din cauza războiului, ei au rămas acolo. Din cauza războiului 12 milioane de ucraineni și-au părăsit casele, fie au plecat în alt loc din Ucraina, fie în alte ţări. Este o criză umanitară nemaivăzută din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este nevoie în continuare de ajutor, pentru că războiul continuă.

5% dintre copiii ucraineni din România nu merg deloc la şcoală, cel mai probabil aceștia fac ore online cu profesorii de acasă, arată datele organizației Salvați Copiii.

Distribuie știrea