Corpul de control al premierului a sesizat Ministerul Public privind accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări

Pe 7 martie, au existat 181 de încercări nereușite de a accesa platforma, de pe un server privat din Germania. La momentul respectiv, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Ștefan Voinea, a explicat că el a încercat să intre pe platformă, însă se afla în țară și nu a dat parola altcuiva.

Verificările au fost cerute de premierul Florin Citu, după ce Ministerul Sănătății a publicat lista tuturor centrelor de vaccinare, inclusiv a celor destinate exclusiv reprezentanților din mai multe instituții ale statului, cu personal considerat esențial.

Guvernul explică într-un comunicat de presă că accesul în acest sistem se face prin username şi parolă de către: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, populaţie. Singura condiţie de acces este utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică a acordat accesul ministerului la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: ‘monitorizare_minister’.

„Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă. La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania)„, se arată în comunicat.

Source

Distribuie știrea