Credit Suisse rambursează o parte din lichiditățile de urgență, sugerează datele Băncii Centrale

11 Aprilie 2023, 15:00 Știrile TVR |

Credit Suisse

Depozitele la vedere – numerarul deținut de băncile comerciale peste noapte la SNB – au scăzut cu 31 de miliarde de franci elvețieni (34,3 miliarde de dolari) săptămâna trecută, potrivit datelor publicate de Banca Centrală.

Scăderea a fost al doilea cel mai mare declin săptămânal înregistrat vreodată, al doilea după cel din momentul în care SNB a început să curețe lichiditatea de pe piață după ce a renunțat la ratele negative ale dobânzilor în septembrie anul trecut.

În ultimele săptămâni, depozitele la vedere au crescut, deoarece Credit Suisse a primit aporturi de lichiditate de urgență pentru a evita o criză bancară, deoarece clienții îngrijorați și-au retras banii.

Luna trecută, banca a declarat că intenționează să împrumute până la 50 de miliarde de franci de la SNB, într-o ultimă încercare de a se salva, după ce nivelul de încredere s-a diminuat în urma unei serii de erori.

În urma unei preluări sponsorizate de stat de către rivalul UBS (UBSG.S), alte 200 de miliarde de franci în lichidități au fost de asemenea puse la dispoziție de SNB.

Ca urmare, depozitele la vedere au crescut de la 515 miliarde la jumătatea lunii martie până la un vârf de 567 de miliarde de franci, deoarece SNB a depus banii la Credit Suisse, o tendință ascendentă care s-a inversat săptămâna trecută, când depozitele la vedere au scăzut la 532 de miliarde de franci.

Credit Suisse, SNB și UBS au refuzat să comenteze această evoluție.

Karsten Junius, economist la J.Safra Sarasin, a declarat că declinul ar putea fi atribuit faptului că Credit Suisse a rambursat o parte din lichiditățile de urgență pe care le-a luat și nu mai are nevoie să apeleze la sprijinul băncii centrale.

„Încrederea în bancă a fost restabilită de fuziunea cu UBS, iar din aceste date s-ar părea că scurgerile de fonduri ale clienților au încetat”, a spus Junius.

„O criză bancară a fost oprită prin intervenția SNB, care a oferit lichidități masive, iar clienții sunt liniștiți de faptul că UBS este și ea acolo. Liniile de credit de la alte bănci par, de asemenea, să fi fost restabilite”.

Este posibil ca SNB să fi fost, de asemenea, activă pe piețele valutare, vânzând o parte din valutele sale străine pentru a susține francul, o activitate care ar fi dus la scăderea depozitelor la vedere, deoarece SNB a primit în schimb franci de la băncile comerciale.

Dar acest lucru a fost probabil nesemnificativ, a spus Junius, precizând că SNB a vândut doar valute străine în valoare de 27 de miliarde în ultimele trei luni ale anului 2022.

„Este extrem de puțin probabil ca SNB să fi vândut mai mult de 30 de miliarde de valută doar săptămâna trecută”, a spus Junius. „Încrederea a fost restabilită – salvarea pare să fi reușit. Se pare că a fost o operațiune de succes”.

Source

Distribuie știrea