Cum arată planul Chinei de a trimite astronauți pe lună până în 2030

14 Iulie 2023, 14:42 (actualizat 14 Iulie 2023, 14:44) Știrile TVR |

Rapoartele din presa de stat nu au spus câți astronauți intenționează să trimită China pe Lună.

Zhang Hailian, inginer-șef adjunct al Agenției Spațiale cu echipaje umane din China (CMSA), a explicat planul preliminar la un summit aerospațial din orașul Wuhan, potrivit agenției de știri de stat Xinhua. Misiunea, estimată să aibă loc înainte de 2030, face parte dintr-un proiect de înființare a unei stații de cercetare lunară. Acesta va investiga modul cel mai bun de a construi instalația și va efectua sarcini de explorare a lunii și alte experimente, a spus Zhang.

Două vehicule de lansare vor trimite un aterizator pe suprafața lunii și o navă spațială cu echipaj pe orbita lunară, înainte de a se andoca una cu cealaltă, potrivit Global Times, administrat de stat. După andocare, astronauții chinezi de la bordul navei spațiale vor intra în aterizatorul, care este folosit pentru a coborî la suprafața Lunii. În timp ce se află pe Lună, ei vor colecta mostre și vor efectua „explorare științifică”, înainte de a se reuni cu nava spațială care așteaptă pe orbită și care îi va duce acasă, pe Pământ, a raportat Global Times.

Pentru a se pregăti de misiune, cercetătorii chinezi sunt în etapa de dezvoltare a echipamentelor necesare, inclusiv costume pentru lună, rovere lunare cu echipaj, nave spațiale cu echipaj și aterizatoare lunare, a raportat Xinhua.

Rapoartele din presa de stat nu au spus câți astronauți intenționează să trimită China pe Lună.

Misiunea lunară este cea mai recentă dezvoltare în eforturile Chinei de a-și avansa programul spațial, care a cunoscut mai multe momente de descoperire în ultimii ani.

China a întârziat cursa spațială – nu și-a trimis primul satelit pe orbită decât în ​​1970, moment în care Statele Unite a trimis deja un astronaut pe Lună – dar Beijingul a ajuns din urmă rapid.

În 2013, China a aterizat cu succes un rover pe Lună, devenind doar a treia țară care a făcut acest lucru. La acea vreme, liderul chinez Xi Jinping a spus că „visul spațial face parte din visul de a face China mai puternică”.

Sub conducerea lui Xi, China a cheltuit miliarde pentru programul său spațial ambițios. Deși nu există persoane publice oficiale care să vorbească despre investiția Beijingului în explorarea spațiului, firma de consultanță Euroconsult a estimat în 2019 că este vorba de aproximativ 5,8 miliarde de dolari. Atunci China a trimis un rover în partea îndepărtată a Lunii – o premieră istorică. Apoi, în 2020, a devenit doar a treia țară care a colectat cu succes mostre de rocă de pe Lună.

În ultimii ani, China și-a construit și propria stație spațială Tiangong, care a fost finalizată în noiembrie. Stația este doar al doilea avanpost orbital operațional, alături de Stația Spațială Internațională (ISS) – din care astronauții chinezi au fost excluși de multă vreme din cauza obiecțiilor politice și a restricțiilor legislative ale SUA.

Dar se așteaptă ca ISS să încheie operațiunile în 2030, ceea ce ar putea lăsa Tiangong singurul avanpost rămas. China a încercat să-și deschidă stația pentru colaborarea cu parteneri internaționali, inclusiv prin găzduirea de experimente din alte țări.

Un articol de Arina Delcea

Source

Distribuie știrea