La mare distanță de centrele orașelor, gospodăriile izolate de pe dealuri și munți se cufundă în beznă noapte de noapte. Curentul electric nu ajunge până aici, iar întunericul este alungat doar cu lumânări sau lămpaşe. Proprietarii câtorva case din Apuseni sunt mai norocoşi. Ei vor avea curent electric datorită panourilor fotovoltaice montate în cadrul unui proiect de electrificare.
În zonele izolate din Apuseni, un bec sau un televizor erau doar vise. Niciodată un cablu de curent electric nu a ajuns până aici. Iar lumina venea din alte surse, exact ca acum sute de ani.
De acum, nouă case din cătunul peste Valea Bistrei au curent electric. Şi nu adusă prin rețea, ci prin kituri fotovoltaice de subzistență. O asociație din Mediaș a făcut demersuri în ultimii ani pentru instalarea lor în cât mai multe zone.
Dumitru Chișăliță, preşedintele Asociaţiei pentru Energie Inteligentă: Se bucură că pot să-și aprindă un bec. Majoritatea se bucură că sistemul cu senzori, pe care îl montăm la intrare, se aprinde automat. Majoritatea se bucură că pot să ia legătura cu lumea printr-un televizor.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: A extinde o rețea de la mulți kilometri distanță nu are sens din punct de vedere comercial. Acum tehnologiile noi, panourile fotovoltaice, bateriile s-au ieftinit destul de mult. Atunci, cu 3.300-3.500 de euro, într-o asemenea gospodărie, se poate aprinde lumina.
Instalarea de panouri fotovoltaice în restul gospodăriilor fără curent electric ar costa aproximativ 30 de milioane de euro și ar putea contribui la reducerea depopulării zonelor montane.