Pacienţii Institutului Marius Nasta din Capitală vor avea parte de tratament personalizat. Spitalul are o secție de farmacie clinică

Spitalul Marius Nasta din Capitală are acum o secție de farmacie clinică, așa că bolnavii în stare gravă sau cu mai multe afecțiuni vor avea tratamente decise de o echipă din care face parte și un farmacist. În aceste condiții, vor fi evitate rezistența la antibiotice și reacțiile adverse.

Prezenţa farmacistului clinician aduce certitudine în alegerea celei mai bune doze terapeutice pentru un pacient şi în optimizarea tratamentului, explică medicii de la Institutul Marius Nasta. Tot el supraveghează și reacțiile adverse, mai ales în cazul pacienților aflaţi în stare gravă, unde este nevoie uneori de o ajustare foarte fină a dozelor.

Beatrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta: Practic, toate secțiile, atunci când au un pacient grav cu comborbiditati multiple, unde se suprapun medicamente sau unde avem rezistență la antibiotice și trebuie să alegem o schemă de terpaie pentru pacientul respectiv sau avem reacții alergice, consultul interdisciplinar este esențial.

Tratamentul pacienţilor, decis alături de un farmacist clinician

Același farmacist este cel care poate ajuta la limitarea rezistenței la antibiotice, extrem de importantă şi în recomandarea unor tratamente inovative.

Denisa Ioana Udeanu, farmacist clinician, Institutul Marius Nasta: Optimizarea schemei terapeutice bineînțeles că este importantă și din punct de vedere al cost eficienței. Și practic totul funcționează în beneficiul pacientului. Suntem într-o perioadă a terapiei personalizate și atunci personalizăm cât se poate de bine pentru pacienții care sunt în spital.

În România mai există spitale care au farmacişti clinicieni, însă Institutul Marius Nasta este singurul care are o secţie dedicată, ceea ce înseamnă că poate pregăti farmacişti clinicieni pentru viitoarele colaborări cu medicii din spitalele din România.

Radu Gănescu, preşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice: Cred că fiecare unitate medicală ar trebui să aibă farmacist clinician Medicul decide terapia farmaceutică pe problema pe care trebuie să o rezolve în momentul respectiv. Ținând cont că pacientul respectiv poate avea alte comorbidități și alte complicații și ținând cont că sunt interacțiuni farmaceutice pe moment, încă o opinie în plus niciodată nu strică, dimpotrivă, ajută.

De asemenea, farmaciştii clinicieni vor concepe, împreună cu medicii, şi protocoalele generale pentru schemele de tratament.

Distribuie știrea