Cursuri pentru întreprinzătorii locali. În Bistrița-Năsăud sunt deja 5 puncte gastronomice locale care funcționează în sate

Până nu demult, nimeni nu ştia ce înseamnă „punctele gastronomice locale”. Astăzi, tot mai mulți români întreprinzători din mediul rural vor să le deschidă. Agenția Națională a Zonei Montane vine în sprijinul lor și îi învață ce și cum să facă. S-a dovedit chiar că aceste puncte gasronomice locale pot fi o soluție și pentru a stăvili exodul românilor în străinătate. La Lunca Ilvei, 40 de cursanți, în mare majoritate femei din mediul rural, au participat la un curs organizat pe această temă.

12 Martie 2023, 17:33 (actualizat 12 Martie 2023, 19:47) Știrile TVR |

După ce a muncit 12 ani în Londra, Ioel Stroia a venit acasă în comuna Bunila din Hunedoara și a investit toți banii într-o stână de oi. Banii s-au terminat, aşa că se gândeşte să deschidă un punct gastronomic local.

Ioel Stroia: „Am vreo 300 și ceva de oi. M-am gândit să fac și eu un proiect, să accesez și eu ceva. Am cumpărat terenuri, am cumpărat oi, că să fac ceva în țară.”

Iar exemple reușite există deja. Maria Domide și soțul ei sunt crescători de animale în comuna Şanţ din Bistrița-Năsăud. Au deschis un punct gastronomic local după ce Maria a absolvit un curs în urmă cu doi ani.

Maria Domide: „Oricine mă sună înainte, spun: cam ce ați dori să găsiți? Ce v-ar plăcea? Pentru că sunt persoane și persoane. }i place un fel de mâncare. Și zice, uite, aș vrea ciorbă de așa, aș vrea sărmăluțe, aș vrea nu știu cum. Și cumva el știe la ce să se aștepte. Pe lângă astea, oricum o să mai fie un produs surpriză.”

La Lunca Ilvei, reprezentanți ai Centrului de dezvoltare a zonei montane și de la Agenția Națională a Zonei Montane organizează cursuri pentru cei care vor să-și deschidă mici puncte gastronomice locale, unde turiștii pot mânca preparate tradiționale, făcute din ce au oamenii în gospodărie.

Organizatorii cursurilor cred că dacă vor fi deschise tot mai multe puncte gastronomice locale ar putea fi valorificate mai bine resursele locale și ar putea fi oprit chiar exodul populației în străinătate.

Gheorghe Hîrlav, director executiv adjunct la Agenția Națională a Zonei Montane: „Lumea comunică. Ne vin efectiv cu problemele lor din zona în care trăiesc. Cum pot eu să îmi desfășor activitatea într-un punct gastonomic local? Ce mă așteaptă, la ce trebuie să fiu atent?

Emil Iugan – Centrul de Cercetare , Inovare și Dezvoltare a Zonei Montane: „Plus valoarea rămâne în zonă. Se creează bunăstare, se creează locuri de muncă și se creează lucrul cel mai important de care are nevoie zona de munte: stabilizarea zonei de munte.”

În Bistrița-Năsăud sunt deja 5 puncte gastronomice locale care funcționează în sate, iar numărul lor e în creștere.

Source

Distribuie știrea