Cutremur în județul Ilfov, lângă București. Pentru locuitorii din zonă este neobișnuit, experții spun că nu e nimic anormal

Cutremur mai puţin obişnuit, miercuri seara, în sudul ţării. Un seism cu magnitudinea de 2,1 s-a produs în judeţul Ilfov, aproape de miezul nopții. De altfel, în ultimele zile, în sudul ţării au fost mai multe cutremure, de intensități mici și medii. Deşi pentru locuitorii din regiune este cu totul neobişnuit, experţii spun că nu este nimic anormal.

Cutremurul din Ilfov a avut loc aproape de miezul nopții, la numai 20 de kilometri de București, pe direcția nord-est, la o adâncime de aproape 26 de kilometri. Evident, mișcarea telurică nu s-a simțit.

Cutremure obișnuite pentru seismologi, dar anormale pentru locuitorii din zonă

Pentru sesimologi, nu este deloc neobișnuit.

Mihail Diaconescu, cercetător științific, Institutul Național pentru Fizica Pământului: Pentru noi sunt cutremure științifice. Falie fără cutremure exista, dar cutremur fără falie nu există.

Locuitorii din zonă sunt însă mirați de un asemenea seism.

Nu a fost singurul cutremur înregistrat în ultima perioadă în sudul țării. S-au mai înregistrat seisme de magnitudini mici în Ialomița, Dâmbovița și Argeș.

Citește și: Un cutremur de magnitudine 4 s-a produs luni noaptea în judeţul Ialomiţa

Pe pagina de socializare a Institutului Național pentru Fizica Pământului au apărut nenumărate comentarii care arată că oamenii au fost surprinși.

Ce loc neobișnuit!, au scris unii internauți după anunțul despre cutremurul cu magnitudine 4 de acum trei zile, din Ialomița, care a avut epicentrul la 24 de km de Slobozia.

Experții Institutului de Fizică a Pământului ne explică.

Mihail Diaconescu, cercetător științific, Institutul Național pentru Fizica Pământului: „Nu se întâmplă nimic extraordinar. E o activitate seismică normală. Cel puțin în zona Ialomița au mai fost cutremure, anul ăsta au mai fost încă trei-patru cutremure. În 1960, tot în apropierea Căzăneștiului, a fost un cutremur de 5,4.”

Falii tectonice în sudul țării

În martie 2015, în aceeași zonă, a fost o secvență de 18 cutremure de intensitate mică, pe parcursul lunii martie. Și atunci, ca și acum, totul e pus pe seama unor falii locale, de câteva sute de metri lungime.

Specialiștii spun că seismele din sudul țării nu pot influența în niciun fel activitatea tectonică din Vrancea, unde cutremurele se produc la adâncimi de zeci de kilometri.

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs în judeţul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs duminică, la ora 2:02, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Distribuie știrea