Delegaţia Chinei nu este primită la catafalcul reginei Elisabeta

Delegaţia care va reprezenta China la funeraliile reginei Elisabeta a II-a nu este primită la catafalcul acesteia, transmite Reuters vineri, preluând o ştire a BBC care nu citează nicio sursă pentru informaţie.

16 Septembrie 2022, 15:24 (actualizat 16 Septembrie 2022, 15:29) Știrile TVR |

Delegaţia Chinei nu este primită la catafalcul reginei Elisabeta

Conform BBC, delegaţiei guvernamentale chineze la Londra i s-a interzis să intre în sala mare a palatului Westminster, unde este depus sicriul reginei, după ce liderul Camerei Comunelor din parlamentul Regatului Unit a refuzat să autorizeze accesul. Cancelaria acestuia nu a dorit să comenteze.

O purtătoare de cuvânt a prim-ministrului Liz Truss a afirmat că lista invitaţilor este întocmită de casa regală britanică, după ce Palatul Buckingham primeşte recomandări din partea ministerului de externe. Conform cutumei, sunt invitaţi reprezentanţi ai ţărilor cu care Regatul Unit are relaţii diplomatice.

Mao Ning, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Beijing, a declarat presei că nu a văzut ştirea despre interdicţie. “Ce doresc să spun este că funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a sunt un eveniment important pentru Regatul Unit. Participarea delegaţiilor la eveniment, la invitaţia Regatului Unit, este un semn de respect faţă de regină şi indică importanţa acordată” relaţiilor cu această ţară, a arătat ea.

“Ca gazdă, Regatul Unit ar trebui să respecte protocoalele diplomatice şi manierele adecvate faţă de oaspeţi”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei chineze.

O sursă din Foreign Office – ministerul de externe de la Londra – a afirmat joi că Beijingul va fi reprezentat la funeralii de vicepreşedintele chinez Wang Qishan.

Altor demnitari li se vor aloca intervale orare pentru a intra la Westminster, unde este depus sicriul reginei, pe parcursul weekendului.

Unii parlamentari britanici au exprimat obiecţii faţă de invitarea reprezentanţilor chinezi, după ce colegi ai lor au fost sancţionaţi de Beijing pentru critici faţă de încălcarea drepturilor omului în Xinjiang.

Anul trecut, ambasadorului chinez la Londra i s-a interzis accesul la un eveniment în sediul parlamentului, din acelaşi motiv, reaminteşte Reuters.

China neagă că ar comite abuzuri în provincia respectivă.

Source