Deputatul UDMR, Csoma Botond: Nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă în tren

10 Mai 2022, 13:27 (actualizat 10 Mai 2022, 13:42) Știrile TVR |

Citeșe și  Scandalul intonării imnului Ținutului Secuiesc la meciul de hochei România-Ungaria. Simion: Separatismul pe criterii etnice este promovat de unii dintre colegii noștri. Răspunsul ministrului Mediului

Ministrul Transporturilor și vicepremierul Sorin Grindeanu a cerut „măsuri urgente” ca astfel de situații să nu se mai repete, iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, la rândul său, a spus că „să vii cu astfel de provocări mi se pare de netolerat”.

În replică deputatul liderul Grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond a trasmis într-un comunicat că jucătorii nu pot fi trași la răspundere nici de federație, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunității majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un trenNici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă în tren.

„Îmi este de neconceput ca astăzi, când în vecinătate este un război și România este în plină criză economică, liderii țării sunt preocupați dacă la un meci de hochei s-a cântat un cântec al unei minorități naționale la un meci din cadrul Campionatului Mondial de Hochei desfășurat la Ljubljana (Slovenia). Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacții și sancțiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federației Române de Hochei, pentru că jucătorii au cântat, spontan, imnul Ținutului Secuiesc. Jucătorii nu pot fi trași la răspundere nici de federație, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunității majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a declarat liderul Grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond.

Csoma Botond a explicat că Imnul Secuiesc este o valoare a minorității maghiare din România, care nu este îndreptat nici împotriva comunității românești, nici împotriva României: „Este deosebit de important să înțelegem, mai ales în această zi, când sărbătorim independența României, pe 10 mai: diversitatea identităților regionale din țară, inclusiv a secuilor, nu face decât să ne întărească ca și comunitate, ca țară“.

Acesta consideră că noile ieșiri publice ale unor lideri politici nu fac altceva decât să încurajeze extremismul.

”Declarațiile unora la adresa jucătorilor de hochei contribuie la amplificarea sentimentului anti-maghiar și denotă o lipsă de toleranță pe care am mai întâlnit-o, cu ani în urmă, în Parlamentul României, în vremuri pe care le credeam demult apuse. Nu cred că în România europeană, multietnică, trebuie să aibă loc astfel de atitudini. Majoritatea din România ar trebui să accepte că există elemente care contribuie la păstrarea identităților regionale care nu aduc atingere României”, a adăugat liderul Grupului UDMR din Camera Deputaților.

Source