La Tel Aviv, la New York şi Cairo, diplomații încearcă să găsească o soluție pentru un armistițiu între Hamas și Israel. Dar Consiliul de Securitate ONU este în continuare blocat, iar noua vizită a secretarului de Stat american în Orientul Mijlociu s-a încheiat fără un rezultat notabil. Paradoxal însă, Anthony Blinken a făcut referire la o strategie post-conflict.
Israelul continuă operațiunile aeriene și terestre în Fâșia Gaza, Hamasul continuă să i se opună, 134 de israelieni nevinovați continuă să rămână ostatici în mâinile teroriștilor, populația palestiniană este în pragul unui dezastru umanitar.
Secretarul de Stat american Anthony Blinken a făcut un nou tur de forță diplomatic în Orientul Mijlociu, cel de-al șaselea de la începutul războiului. Miza pe termen scurt – evitarea unei controversate operațiuni israeliene în Rafah.
Benjamin Netanyahu: Am spus că nu avem cum să învingem Hamasul fără să intrăm în Rafah și să eliminăm restul batalioanelor teroriste de acolo. Și i-am mai spus (Secretarului de Stat) că sperăm să facem asta cu sprijinul SUA, dar dacă trebuie o vom face și singuri.
Rusia amenință Occidentul: Sunt statele dumneavoastră dispuse să poarte un război împotriva Rusiei?
În Consiliul de Securitate ONU, Rusia amenință statele care susțin Kievul să fie pregătite pentru consecințe și critică exportul de tehnologie militară către Ucraina
Pentru Secretarul de Stat american, prioritățile negocierilor au fost eliberarea ostaticilor israelieni, dar și definirea unor soluții post-conflict. Am venit ca prieten, a spus el, și ca prieten am purtat discuții sincere.
Anthony Blinken: O operațiune militară terestră majoră în Rafah nu este calea (pentru siguranța durabilă a Israelului). Riscă să ucidă mulți civili. Riscă un și mai mare haos în asistența umanitară. Riscă să izoleze și mai mult Israelul în lume și pune în pericol securitatea sa pe termen lung.
Israelul a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul militar și politic – inclusiv la ONU. Dar cel mai înalt for al Națiunilor Unite, Consiliul de Securitate, a ratat din nou ocazia adoptării unei rezoluții prin care să ceară încetarea focului. La textul propus de SUA s-au opus, cum era de așteptat, Rusia și China. Pretextul Beijingului – documentul nu prevede opoziția expresă la o acțiune israeliană în Rafah.
Ambasadorul Chinei la ONU: Textul final rămâne ambiguu și nu cere un armistițiu imediat. Nici măcar nu oferă un răspuns pe termen scurt.
Potrivit Reuters și BBC, în spatele ușilor închise, negocierile indirecte dintre Hamas și Israel continuă prin intermediul Egiptului și Qatarului. Nu se știe însă ce rezultat vor avea – și mai ales când.