Doar 60 la sută dintre copiii născuți prematur pot fi îngrijiţi în România. Situația este agravată de pandemie, deoarece Covid creşte riscul de naştere prematură

Pentru puii de om cât o palmă, veniţi pe lume înainte de vreme, în pandemie, lupta pentru viaţă e şi mai grea. Multe viitoare mame nu au mai mers la vreun control, iar unele au născut prematur din cauza Covid. La spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, au fost de patru ori mai multe gravide pozitive la naştere, faţă de anul trecut. Patru au murit. Şi a crescut proporţia prematurilor. În alte locuri din ţară, aceşti copii sunt condamnaţi la moarte. Doar 60 la sută dintre ei pot fi îngrijiţi, în România.

17 Noiembrie 2021, 21:26 (actualizat 17 Noiembrie 2021, 21:27) |

Până la 29 de ani, Ionica a pierdut trei sarcini. Tânăra din Focşani a venit special la spitalul Universitar din Bucureşti ca să poată păstra viaţa pe care o poartă în pântece de 26 de săptămâni.

Maternitatea are dotări şi personal pregătit pentru salvarea micuţilor veniţi pe lume înainte de 37 de săptămâni, prea firavi. Proporţia prematurilor îngrijiţi anul acesta a crescut la aproape 14 la sută. Foarte multe gravide au ajuns direct la urgenţă, fără să fi făcut vreun control în sarcină. Şi numărul celor pozitive care au născut este de aproape patru ori mai mare decât în tot anul trecut.

În jur de 40 la sută dintre mame susţin că nu au fost la niciun consult în sarcină. Iar infecţiile şi alte probleme duc la naşteri premature. Şi vârsta e un factor de risc. Peste 35 la sută au născut primul copil înainte de 18 ani. 4 din 10, prematur. România este a doua în UE cu rata naşterilor la adolescente. În spitale sunt însă doar 250 de paturi de reanimare pentru nou-născuţi. Şi ar fi nevoie de cel puţin 400. În aceste condiții, e un miracol că unii trăiesc.

În România, medicii pot trata doar 60 la sută dintre prematuri. Peste 6 dintr-o mie de bebeluşi mor înainte de un an, dublu faţă de media UE. Prematuritatea e principala cauză. Peste 1200 de copii s-au stins în 2018. E nevoie de dotări în spitale, de personal pregătit şi de educaţie. Şi părinţii vor fi implicaţi în îngrijirile de Terapie Intensivă, după pandemie.

100 de milioane de euro din Programul Naţional de Rezilienţă vor fi investiţi în programe şi dotări pentru salvarea mai multor vieţi venite pe lume prematur.

De Ziua Mondială a Prematurităţii, mai multe clădiri simbol au fost iluminate în violet.

17 noiembrie, ziua mondială dedicată copiilor născuţi prematur. „Nu mi-am văzut fiica 2 luni, doar câteva fotografii de-a lungul acestei perioadei. A fost un coșmar”

Source

Distribuie știrea