Dobânzi în creştere şi rate mai mari la credite. Economiștii spun că majorarea dobânzilor are legătură directă cu creșterea inflației

Românii care au credite bancare sunt loviţi de două ori. Cei care au luat împrumuturi în euro au de achitat rate mai mari din cauza deprecierii monedei naţionale. Leul a coborât azi la un minim istoric în raport cu Euro. Cursul anunţat de BNR a depăşit 4,93. Şi cei care stau cu chirie trebuie să plătească mai mult. La fel şi clienţii băncilor care au luat credite în lei cu dobândă variabilă. Aceştia însă, din cauza indicelui ROBOR la 3 luni, care a ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul verii. Economiştii se aşteaptă la noi majorări, în principal din cauza inflaţiei.

20 August 2021, 19:47 |

Indicele Robor la 3 luni a urcat, vineri, la 1,57%, cel mai ridicat nivel de la începutul verii, dar rămâne mai mic decât era în perioada similară a anului trecut.

De exemplu, acum, rata pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, în valoare de 250.000 de lei, e mai mare cu 12 lei față de cât era în iunie, arată calculele analiștilor.

Economiștii spun că majorarea dobânzilor are legătură directă cu creșterea inflației, care a ajuns la 5 la sută, cel mai ridicat nivel de la începutul anului.

Altfel spus, băncile au scumpit creditele pe care și le acordă între ele pentru a recupera din pierderile cauzate de inflație, adică de scăderea puterii de cumpărare. Din acest motiv, cresc și dobânzile împrumuturilor pentru persoanele fizice.

Dragoş Cabat, analist financiar: Nimeni nu îşi mai doreşte să îşi împrumute partenerii aşa de mult în pierdere. Este o uşoară tendinţă de majorare a dobânzilor, dar ele nu cred că vor depăşi în niciun caz 2,5, maxim 3% până la sfârşitul anului.

Pentru a preveni o creștere și mai mare a ratelor, în august, Banca Centrală a decis să păstreze dobânda cheie la nivelul actual, de 1,25%.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României: Înainte de o majorare a dobânzilor mesajul nostru este limpede. Nu scăderii dobânzilor!

Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreşedinte CFA România: Cred că va lua măsuri mai degrabă în anul viitor, nu în acest an pentru că încă sunt riscuri la nivelul economiei. Și anume acest val 4 care rămâne să vedem cât de puternic va afecta economia. Și apoi majorări de rată de dobândă.

De la începutul crizei sanitare, Banca Națională a României a redus continuu dobânda-cheie, pe care o menține la un minim istoric de la începutul anului.

Source

Distribuie știrea