Efectele ascunse ale creșterii salariului minim. BNS: Anomalie majoră în piaţa muncii: Un salariat cu 3 000 de lei, cu facilitate fiscală, va avea acelaşi salariu net cu unul de 3100

Salariul minim brut creşte la 3.000 de lei de la 1 ianuarie, după ce Guvernul a ajuns la un acord cu sindicatele şi patronatele. Din această sumă, 200 de lei vor fi scutiţi de impozit şi contribuţii sociale. Salariul minim va creşte şi în construcţii, unde va ajunge la 4.000 de lei. Unii sindicalişti critică măsura şi spun că 30% din contractele de muncă vor ajunge să fie înregistrate pe salariul minim, iar reprezentanţii mediului de afaceri susţin că firmele mici vor începe concedierile.

25 Noiembrie 2022, 17:43 (actualizat 25 Noiembrie 2022, 18:55) Știrile TVR |

Salariul minim brut de 3000 de lei, care include scutiri de taxe și impozite pentru suma de 200 de lei, așa cum a fost negociat la guvern zilele acestea, nu-i mulțumește nici pe sindicaliști, nici pe patroni. Reprezentanții mediului de afaceri avertizează că s-ar putea ajunge la concedieri pe bandă rulantă.

Patronul va vedea ce comenzi are, cât de mult poate să suporte din această creștere salarială și din două una, va încerca să își mențină nucleul de muncitori competenți și se va debarasa de cei pe care i-a luat din necesitate”, susține Cristian Nicolae Pîrvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.

Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) atrag atenția că pe viitor angajații ar putea avea probleme și se va ajunge ca 30% din totalul contractelor de muncă să fie pe salariul minim.

Va produce o anomalie majoră în piaţa muncii, pentru că vom avea situaţii în care un salariat cu 3 000, care beneficiază de această facilitate fiscală, va avea acelaşi salariu net cu unul de 3 100. Baza de calcul pentru pensie va fi 2 800, nu 3 000”, explică Dumitru Costin, BNS.

De la 1 ianuarie crește substanțial și salariul minim în construcții. De la 3000 de lei cât este acum, la 4000.

”Sunt fonduri foarte multe care trebuiesc investite în România şi evident fără constructori acestea nu vor putea fi folosite”, susține și Cristian Erbașu, președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții.1,3 milioane de muncitori din România sunt plătiți acum cu salariul minim.

În jurul salariului minim se ascund și alte efecte mai puțin văzute și anume faptul că obligându-mă să plătesc acest salariu minim, eu antreprenor vor renunța la o grămadă de angajați. Deci nu are doar efecte pozitive acest salariu minim, mai ales atunci când el este crescut în răspărul productivității muncii, în răspărul valorii adăugate”, declară prof.univ.dr. Cristian Păun, specialist în economie.

La începutul săptămânii viitoare premierul va avea din nou consultări cu sindicatele și patronatele ca să stabilească ce facilități fiscale vor avea angajatorii care cresc salariile de peste 3 mii de lei până la 4 mii de lei. O variantă e o deducere de 200 de lei. Odată cu salariul minim ar trebui să crească și punctul de amendă. Dar, potrivit ministrului Finanțelor, acesta ar urma să rămână la 145 de lei.

Source

Distribuie știrea