Energie solară colectată chiar din spațiu. Proiect a lansa în orbită un prototip de fermă solară

27 Martie 2023, 09:28 (actualizat 27 Martie 2023, 09:31) Știrile TVR |

Cercetătorii din cadrul proiectului urmăresc să dezvolte o tehnologie care ar putea colecta energie solară 24 de ore din 24, 7 zile din 7, din spațiu. Aceștia construiesc structuri ultraușoare de ultimă generație care pot colecta și apoi transmite energie pe Pământ chiar de pe orbită.

Un adevărat avantaj îl reprezintă faptul că razele soarelui sunt mult mai intense în spațiu decât atunci când își fac drum prin atmosfera superioară a Pământului. Acest lucru înseamnă că potențialul energetic în spațiu este de aproximativ opt ori mai bun pe metru pătrat de panou solar în comparație cu condițiile de pe Pământ.

Mai multe organizații, inclusiv Agenția Spațială Europeană, au lansat recent programe menite să testeze viabilitatea comercială a energiei solare din spațiu. Echipa de la Caltech lucrează la proiectul său de energie solară spațială de aproape zece ani, fiind lansat cu o donație de 100 de milioane de dolari din partea președintelui companiei Irvine, Donald Bren.

Proiectul Caltech a fost împărțit în trei echipe de bază. Prima lucrează la celule fotovoltaice incredibil de ușoare și de înaltă eficiență, cu un raport putere-greutate de 100 de ori mai mare decât cel al panourilor solare utilizate pe Stația Spațială Internațională.

O a doua echipă dezvoltă echipamente ultraușoare și cu costuri reduse care convertesc energia de curent continuu în energie de frecvență radio pentru a o transmite pe Pământ.

Cea de-a treia elaborează metode de combinare a echipamentelor primelor două grupuri în ferme solare spațiale modulare masive, alcătuite din mii de plăci, cu o suprafață de aproximativ 9 km pătrați.

Echipa Caltech își propune să trimită pe orbită un prototipul în spațiu în luna decembrie a acestui an. Este un mare progres, care reflectă suma substanțială de bani cu care a pornit la drum proiectul Space Solar Power Project.

Cu toate acestea, încă mai există obstacole logistice. Discutăm aici despre alegerea tipului de orbită – o orbită geosincronă i-ar permite prototipului să transmită în mod constant un singur receptor către o stație terestră de pe Pământ. În timp ce o orbită mai joasă ar face ca lansările să fie mai ieftine, dar ar necesita mai multe receptoare de pe Pământ. Dacă vor reuși să deblocheze potențialul energiei solare spațiale, vor deschide o nouă cale de recoltare a energiei regenerabile din spațiu fără pauză la scară largă.

Un articol de Maria Chiriță

Source

Distribuie știrea