Evacuare forțată a unei familii din Cluj care ocupa ilegal un apartament. Activiștii acuză brutalitatea cu care oamenii au fost dați afară din casă

O familie din Cluj-Napoca a fost evacuată cu forța din locuința în care stătea ilegal. Jandarmii au folosit spray lacrimogen în interiorul apartamentului, iar cei prezenți spun că printre persoanele care au inhalat substanțele erau și copii.

21 Mai 2021, 10:49 (actualizat 21 Mai 2021, 10:53) |

Activiștii condamnă brutalitatea cu care a fost făcută evacuarea. Jandarmii clujeni spun că au fost nevoiți să intervină în urmă refuzului locatarilor de a elibera spațiul și a manifestărilor violente ale acestora. Reprezentanții primăriei municipiului Cluj-Napoca susțin că oamenilor li s-a oferit posibilitatea de a locui temporar în Centrul Social de Urgență.

O familie de 11 persoane a fost evacuată dintr-o locuință socială de pe stradă Meșterul Manole. Oamenii stăteau ilegal în apartament de mai mulți ani. Au avut loc mai multe altercații între persoanele care locuiesc acolo și jandarmi. La un moment dat, oamenii legii au folosit spray lacrimogen. Martorii spun însă că jandarmii au acționat nejustificat.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj a transmis că „misiunea Jandarmeriei (…) nu a fost aceea de a evacua persoanele prezente, ci de a asigura exclusiv protecția executorului și desfășurarea normală a tuturor activităților”.

”Concret, în urmă refuzului locatarilor în cauză de a elibera spațiul pe care-l ocupau abuziv în imobilul respectiv și a manifestărilor violente ale acestora făță de executorul judecătoresc și făță de forțele de ordine, jandarmii au fost nevoiți să intervină, fiind necesară imobilizarea unor persoane, prin folosirea unor elemente din dotare, respectiv a substanțelor iritant lacrimogene”, susține Jandarmeria.

Procesul împotriva familiei a fost intentat în 2012, iar în următorul an s-a dat sentința. În 2016 s-a dispus executarea silită. Reprezentanții primăriei spun că le-au oferit familiei și posibilitatea de a locui temporar în Centrul Social de Urgență din Cluj-Napoca. Activiștii spun însă că autoritățile nu oferă oamenilor cu o situație financiară precară soluții pe termen lung.

În legătură cu intervenția de evacuarea, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj a precizat că a fost constituită o comisie care va analiză legalitatea activităților desfășurate de jandarmii care au participat la intervenție.

Source

Distribuie știrea