EXCLUSIVITATE “Anul acesta, am dorit să sărbătorim acasă, în iubita noastră Ucraină, în rol de învingători”. Schimbarea datei pentru celebrarea Crăciunului, un semnal al opțiunii europene a Ucrainei

Cu gândul la încheierea războiului nedrept declanșat de Rusia în țara lor, locuitorii din Ucraina au sărbătorit pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie. Schimbarea a fost decisă de Patriarhia de la Kiev, pentru a marca delimitarea de biserica rusă, care marchează Naşterea Domnului pe 7 ianuarie. În exclusivitate pentru Televiziunea Română, ucrainenii din Kiev au spus cum au petrecut Crăciunul şi ce gânduri au pentru anul nou.

25 Decembrie 2022, 21:13 (actualizat 25 Decembrie 2022, 21:41) Știrile TVR |

Rude și prieteni s-au strâns pentru masa de Crăciun, deși amenințarea bombardamentelor rusești este permanentă. De aceea, la Kiev nu sunt recomandate evenimentele în aer liber, de teama atacurilor cu rachete sau cu drone ale Moscovei.

“De Crăciun, de obicei mergem să ne vizităm prietenii. Iar în acest an dificil păstrăm tradiţia şi sărbătorim cu prietenii. Anul acesta, am dorit să sărbătorim acasă, în iubita noastră Ucraină, în rol de învingători. Crăciun fericit! Slavă Ucrainei! Slavă Eroilor!”

Şi pentru ucrainenii mai tineri, schimbarea datei la care se celebrează Crăciunul este un eveniment special.

Miroslava Mainina, locuitoare a Kievului: Nu este vorba despre religie, este vorba despre tradiţie, despre opţiunea europeană, despre dezvoltarea noastră. Şi sper că anul viitor vor fi mai mulţi ucraineni care vor sărbători pe 25 decembrie.

În centrul Kievului este puțină lume, iar în piața de lângă Mănăstirea “Sfântul Mihail”, cu cupolele de aur, se află mașini de luptă.

Oleksandr Suhoi, locuitor al Kievului: Anul acesta, în locul bradului tradiţional de Crăciun, avem o expoziţie de echipamente ruseşti. Sunt mașini de luptă capturate de la armata rusă, cu care Putin visa să ocupe Kievul în doar trei zile.”

În Ucraina se află și Steven Moore, un voluntar american de la organizația neguvernamentală “Freedom for Ukraine”: “Mi-am petrecut Crăciunul anul acesta încercând să trec peste graniţă cu echipamente Starlink, pentru oamenii din Ucraina şi, de asemenea, cu generatoare. (…) Libertatea este cea mai importantă pentru mine, are cea mai mare valoare pentru mine. Sunt foarte mulţi oameni în ţara mea care vorbesc despre libertate, dar eu şi prietenii mei am acţionat şi ajutăm la lupta poporului ucrainean pentru libertate. Crăciun fericit şi Slavă Ucrainei”.

În acest timp, în clădirile care au și adăpost antiaerian, oamenii pot asculta frumoasele colinde de Crăciun.

Source