Exercițiu comun al piloților americani și olandezi la baza aeriană Nellis, din SUA. Au fost incluse și avioane F-35

Avioane militare de ultimă generație americane și olandeze au participat la un mare exercițiu desfășurat într-o baza aeriană de lângă Las Vegas. Timp de două săptămâni, piloții s-au pregătit împreună pentru lupta aeriană. Red Flag Nellis este unul dintre cele importante exerciții organizate de Forțele Aeriene ale SUA, împreună cu aliații din NATO.

La exercițiul din baza aeriană Nellis au luat parte avioane de vânătoare F-35, F-16, F-15, F-18, dar și bombardiere strategice B-52.

Piloții americani și olandezi s-au antrenat împreună deasupra poligonului Nevada, o zonă de aproximativ 12.000 de km pătrați. Misiunile de antrenament s-au desfășurat non-stop, timp de aproape două săptămâni.

Baza aeriană Nellis, una dintre cele mai importante ale SUA, se întinde pe o suprafață de 4600 de hectare, chiar la periferia orașului Las Vegas.

Generalul Ken Wilsbach, Forţele Aeriene ale SUA: „Sunt multe naţiuni cu care împărtăşim aceleaşi valori. Dacă le putem include într-o strategie împotriva ţărilor care reprezintă provocări, acestea nu vor mai avea de a face doar cu SUA, ci şi cu aliaţii şi partenerii noştri. Asta înseamnă putere. Trebuie să propagăm această putere cât de mult putem pentru că e eficientă.”

CITEȘTE ȘI: Ministerul rus de Externe: Exercițiul NATO „Steadfast Defender 2024” poate avea „consecinţe tragice pentru Europa”

La exercițiul de la Nellis, olandezii au adus avioanele F-35, aparate de generația a cincea, intrate în dotare în urma cu câțiva ani.

Generalul Johan Van Deventer, Forţele Aeriene Regale Olandeze: „Forțele Aeriene Regale Olandeze…Comandamentul Aerian, ca să fiu mai precis, este aici la Nellis pentru cel mai bun antrenament de care avem nevoie. Trăim într-o lume foarte instabilă şi trebuie să fim pregătiţi să luptăm în orice moment şi să învingem orice agresor. Ne trebuie un antrenament de calitate, iar pentru asta trebuie să fim la Nellis.”

CITEȘTE ȘI: Trageri cu sisteme Himars în poligonul Smârdan. Doar trei țări din NATO au în dotare aceste lansatoare de rachete: SUA, România și Polonia

Armata olandeză are în prezent câteva zeci de aparate F-35, care au înlocuit F-urile 16. O parte dintre acestea din urma au fost trimise de Guvernul de la Haga, în Romania, la Centrul European de la Fetești, unde în prezent, se pregătesc 7 piloți romani. În viitor însă, aici vor veni și piloți ucraineni care vor face trecerea pe F-16.

Distribuie știrea