Washingtonul despre atacul terorist din Moscova: ”Nicio implicare ucraineană”. Gruparea ”Stat Islamic este responsabilă”

Guvernul american a respins duminică existenţa unei „implicări ucrainene” în atacul armat de la Moscova, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o legătură cu Ucraina, relatează AFP.

Nu există „nicio dovadă” că Ucraina este implicată în masacrul soldat cu cel puţin 137 de morţi şi „Gruparea Stat islamic este responsabilă„, a subliniat vicepreşedinta americană Kamala Harris într-un interviu televizat.

Gruparea jihadistă „Stat Islamic poartă întreaga responsabilitate a acestui atentat. Nu a fost nicio implicare ucraineană„, a insistat într-un comunicat şi Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului naţional al securităţii SUA.

CITEȘTE ȘI„Teroriștii nu au naționalitate”, a transmis Moscovei președintele din Tadjikistan, după ce s-a vehiculat că atacatorii de la sala de concerte ar proveni din țara sa

Statul Islamic, împotriva căruia Rusia luptă în Siria şi care este activ şi în Caucazul rus, a mai comis o serie de atentate pe teritoriul rus de la finele anilor 2010, dar nu a mai revendicat o acţiune de asemenea amploare, notează AFP.

Gruparea jihadistă a afirmat vineri seara, după atentat, pe unul din conturile sale de Telegram că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi că acesta s-a înscris „în contextul (…) războiului” care are loc între organizaţie şi „ţările care luptă împotriva islamului”.

CITEȘTE ȘI: Drapelele Rusiei, coborâte în bernă. Operațiunile de descarcarare la sala de concerte s-au încheiat. Autoritățile au sporit măsurile de securitate

Vladimir Putin a promis sâmbătă că îi va „pedepsi” pe toţi cei responsabili pentru atentat, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în timp ce se îndreptau către Ucraina, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste. Preluare: Agerpres

Distribuie știrea