Experții atrag atenția că măsura compensării facturilor pentru clienții casnici este doar o soluție de moment. Trebuie evitate și scumpirile în lanț

Ministrul Energiei a stabilit compensările care ar putea fi acordate la iarnă pentru facturile de gaze și energie electrică. Guvernul va acoperi 25% din prețul gazelor și 18 bani pe kilowatt la electricitate. Sunt familii care consideră ajutorul prea mic, iar experții atrag atenția că vor urma scumpiri în lanț dacă nu vor exista măsuri și pentru industrie. În această iarnă se aplică și legea consumatorului vulnerabil, promulgată joi de președintele Klaus Iohannis.

16 Septembrie 2021, 19:40 (actualizat 16 Septembrie 2021, 19:41) |

Ministrul Energiei propune ca facturile pentru gaze naturale să fie compensate în această iarnă cu 25% doar pentru clienții care consumă între 100 și 1.200 de metri cubi.

De exemplu, pentru o factură de 800 de lei, subvenția de la stat va fi de 200 de lei, iar clientul plătește diferența de 600.

În cazul energiei electrice sunt alte calcule: compensația propusă este de 18 bani pe kilowatt/oră și se acordă pentru un consum mediu lunar între 30 și 200 de kilowatti/oră.

Astfel, un apartament care consumă 100 de kilowatti va primi o factură de 70 de lei, la un preț mediu al kilowattului de 70 de bani. Subvenția va fi de 18 de lei.

Compensările vor fi trecute direct în facturi și ar urma să se acorde timp de 5 luni, în perioada noiembrie-martie.

Ministrul Energiei a explicat la TVR, la Tema Zilei, cum vor fi făcute compensările pentru energie electrică și gaze

Reprezentații furnizorilor consideră că acordarea de compensații e necesară în contextul scumpirilor de pe piața energiei. Susțin însă că mecanismul de rambursare trebuie să fie foarte clar, pentru a nu apărea blocaje.

Ion Lungu, președinte Asociația Furnizorilor de Energie din România: Una din, să spunem, dificultăți, va fi legată de faptul că nu se fac, practic, facturările, pe bază de citiri efective întotdeauna, ci se fac și pe bază de estimare. Ce se va întâmpla cu regularizarea – facturile compensate vor fi ușor mai mari decât facturile care au fost în iarna trecută. Acest lucru este aproape cert„.

Experții în energie atrag atenția că măsura compensării facturilor pentru clienții casnici e doar o soluție de moment. Pentru a evita scumpiri în lanț sau chiar blocaje, sunt necesare soluții de compensare și pentru industrie.

Ionuț Purica, expert în energie al Academiei Române:Soluția de bătaie lungă (…) este plafonarea sau stabilirea unei limite superioare a prețurilor energiei. Dacă se lasă prețurile necontrolate către industrie, economia să înceapă să aibă probleme, să-și crească prețurile produselor și atunci toată compensarea (…) să dispară„.

Peste jumătate dintre gospodăriile racordate la energie electrică și gaze naturale ar urma să primească subvenții la plata facturilor.

Ordonanța de urgență care prevede acordarea de compensări a avut o primă lectură în guvern, ar urma să fie adoptată până pe 1 octombrie și să se aplice din luna noiembrie.

În această iarnă, va fi aplicată în premieră și legea consumatorului vulnerabil, promulgată deja de președintele Klaus Iohannis.

Aproximativ 500 de mii de gospodării ar urma să beneficieze de cel mult 500 de lei pe lună pentru plata facturilor în sezonul rece.

Source

Distribuie știrea