Filmul „Libertate”, al regizorului Tudor Giurgiu, prezentat la sediul NATO din Bruxelles

Premieră cinematografică la sediul NATO din Bruxelles, unde a fost proiectat pentru prima dată un film al unui regizor român. Este vorba de pelicula „Libertate” a regizorului Tudor Giurgiu, care aduce în prim-plan secvențe din timpul revoluției, de la Sibiu. Proiecția face parte din seria evenimentelor dedicate împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord Atlantică.

Timp de o oră și 49 de minute, zeci de angajați din sediul NATO au urmărit cu interes și emoție o adevărată lecție din istoria recentă a României. Filmul „Libertate” a adus în fața lor secvențe inspirate din evenimente reale, petrecute la Sibiu în timpul revoluției din 1989.

A fost prima producție a unui regizor român proiectată la sediul NATO din Bruxelles.

Tudor Giurgiu, regizor: Filmul vine cumva mănușă pentru că vorbește despre felul în care românii au reacționat și au primit această schimbare, care ne-a bulversat pe toți.

Pelicula a fost urmărita de militari din România dar și din alte state aliate, alături de numeroși invitați străini din organizații partenere.

Dan Neculăescu, reprezentant permanent al României la NATO: Noi ne-am gândit inițial să celebrăm 20 de ani de NATO, după care am văzut conexiunea cu cei 35 de ani de libertate pe care România îi are. Nu putem să disociem cele două momente, credem că există o legătură intrinsecă între cele două, în sensul că Alianța apără democrația, libertatea și statul de drept.

Filmul Libertate a fost propus la Premiile Gopo 2024, alături de alte 31 de lungmetraje româneşti lansate anul trecut. Are cele mai multe nominalizări, 14, inclusiv la secțiunea Cel mai bun Film.

A 18-a Gală a Premiilor Gopo va avea loc în 29 aprilie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Distribuie știrea