O lună de la moartea lui Navalnîi. Opoziția rusă se întreabă ce se poate face acum, în Rusia

Aleksei Navalnîi a devenit cunoscut în întreaga lume pentru îndrăzneala de a-l înfrunta pe Putin și pentru prețul suprem pe care l-a plătit în urma acestei confruntări. În timp ce Rusia se află în pline alegeri prezidențiale care probabil îl vor menține pe Putin la putere, opoziția rusă se luptă să reziste, chiar și după pierderea lui Navalnîi. În acest timp, Putin este la un pas de a obține cel de-al cincilea mandat în fruntea Rusiei.

În 2017, candidatura lui Navalnii la alegerile prezidențiale a fost respinsă de către Comisia Electorală Rusă. Ca răspuns, el le-a cerut atunci susținătorilor săi să boicoteze scrutinul.

Sam Greene, director la Centrul pentru Analiză Politicii Europene: Există întrebări la care opoziția rusă încearcă acum să găsească răspunsuri. Una dintre acestea este: „ce se poate face de fapt în Rusia?” și asta vom vedea când oamenii vor ieşi să protesteze în ziua alegerilor. Vom vedea dacă lucrurile vor escalada sau nu și cum regimul va decide să raspundă.

Majoritatea liderilor opoziției ruse fie sunt morți, fie în închisoare, fie în exil. Văduva lui Navalnîi continuă munca lui Aleksei, făcând apel la un protest  inedit.

Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi: Trebuie să veniți la secțiile de votare în aceeași zi și la aceeași oră, 17 martie, la prânz. Ce să faci în continuare, depinde de tine. Puteți vota pentru orice candidat, cu excepția lui Putin.

Acum 4 ani liderul de la Kremlin a revizuit constituția pentru a putea să candideze pentru încă două mandate consecutive. Dacă va fi ales de două ori, Putin va rămâne la putere până în 2036, adică pe viață.

Distribuie știrea