Finlanda ar trebui să rămână calmă, în ciuda retoricii lui Trump, afirmă preşedintele ales al țării

Preşedintele ales al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat luni că ţara sa ar trebui să rămână calmă şi să se concentreze pe apartenenţa la NATO, în ciuda comentariilor recente ale fostului preşedinte american Donald Trump cu privire la Alianţa militară, relatează Reuters.

Donald Trump, favorit pentru a deveni candidatul republican la alegerile din noiembrie, a declarat săptămâna trecută că nu ar dori să-i protejeze pe membrii NATO de un viitor atac al Rusiei în cazul în care contribuţiile acestor ţări la Alianţă rămân în urmă.

Donald Trump spune că va încuraja Rusia „să facă ce naiba vrea” oricărei țări NATO care nu-și achită obligațiile financiare. „Nu plătiți, nu vă apărăm!”

„Campaniile electorale din Statele Unite sunt foarte diferite de alegerile finlandeze, iar retorica folosită este mult mai puternică. (…) Cred că în acest stadiu este cel mai bine să rămânem calmi şi să ne concentrăm pe construirea apartenenţei noastre la NATO”, a declarat Stubb, într-o conferinţă de presă.

Finlanda cheltuieşte mai mult pentru apărare decât procentul de 2% din produsul intern brut convenit de statele membre ale NATO, a adăugat Stubb.

Duminică, Alexander Stubb a câştigat la limită alegerile prezidenţiale din Finlanda şi îşi va prelua funcţia la 1 martie.

El va fi responsabil în special de securitate şi de politica externă.

Citeşte şi Europa nu mai vrea să îi ghicească gândurile lui Trump

Preluare: Agerpres

Distribuie știrea