Finlandezii şi norvegienii, împreună la un exerciţiu NATO

Tancuri şi transportoare blindate finlandeze şi suedeze au trecut din Finlanda în Norvegia pentru a participa la manevre ample ale NATO. Exerciţiul a avut loc la doar câteva zile de la intrarea Suediei în Alianţa Nord Atlantică, iar trecerea împreună a blindatelor celor mai noi membri a fost simbolică.

Blindatele finlandeze şi suedeze au trecut în Norvegia pentru a lua parte la Nordic Response, un exerciţiu de amploare al NATO în zona arctică. La manevrele care au durat 2 săptămâni, au luat parte peste 50 de submarine, fregate şi portavioane, peste 100 de avioane şi elicoptere şi 20.000 de militari, inclusiv ai celor mai noi membri NATO, Finlanda şi Suedia.

Pal Jonson, ministrul sudez al Apărării: Cred că avem atuuri și capacități care pot face NATO mai puternică. Avem o competență unică atunci când vine vorba despre operațiuni pe Marea Baltică. Operăm submarinele noastre, avem luptători pentru suprafață, operăm şi din aer. Un alt aspect important e că avem capabilităţi subarctice și cred că, cu Suedia, Finlanda și Norvegia, cu care cooperăm atât de strâns, vom menține Alianța mai puternică și aici, în nord. Avem, de asemenea, o industrie puternică de apărare. Nu există altă țară cu 10 milioane de oameni care să poată produce avioane de luptă și submarine.

Jukka Jokinen, şeful Statului Major al Armatei finlandeze: Cred că acum, cu Suedia ca parte a NATO, toate țările de aici din nord sunt capabile să ofere o întreaga zonă securizată în interiorul Alianței şi asta este foarte important. Deci cooperarea, planificarea şi executarea comenzilor vor fi mult mai ușoare. Sunt sigur că acesta este un mare beneficiu pentru întreaga Alianţă.

Deşi cooperează de multă vreme cu Alianţa, Suedia şi Finlanda au hotărât să intre în NATO abia după ce Rusia a atacat neprovocata Ucraina.

Înainte să pornească războiul cu Kievul, Putin a declarat ca aşa zisa operaţiune specială este menită să ţină NATO departe de Rusia. Intrarea Finlandei în Alianţă a făcut ca Rusia să aibă încă 1300 de km de graniţa cu NATO, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu faţă de cât avea.

Distribuie știrea