Nordul Fâșiei Gaza se confruntă cu o „foamete în toată regula”, care se răspândește rapid în întreaga Fâșie după aproape șapte luni de război, a avertizat Programul Alimentar Mondial, în timp ce negociatorii încearcă să ajungă la un acord de încetare a focului în conflictul care face ravagii în teritoriu.
Observațiile au pus în evidență amploarea catastrofei umanitare care se desfășoară.
„Ori de câte ori aveți conflicte ca acesta, iar emoțiile se dezlănțuie, iar lucrurile degenerează în război, se produce foamete”, a declarat Cindy McCain, director executiv al PAM, în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC, într-un clip difuzat înainte de difuzarea interviului de duminică, scrie CNN.
„Ceea ce pot să vă explic este că există foamete – foamete în toată regula – în nord și se îndreaptă spre sud.” Deși comentariile lui McCain nu constituie o declarație oficială, ea a spus că acestea se bazează pe ceea ce personalul PAM a văzut pe teren.
„Este de groază”, a spus ea despre situația din Gaza. „Este atât de greu de privit și este atât de greu de auzit”.
McCain a declarat că PAM cere o încetare a focului și „acces neîngrădit” în Gaza, deoarece livrarea ajutoarelor în teritoriu a fost extrem de dificilă.
Israelul s-a confruntat în ultimele săptămâni cu presiuni tot mai mari pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza, după ce atacurile sale militare au ucis șapte angajați ai World Central Kitchen, o organizație caritabilă cu sediul în SUA.
Pe durata războiului, conform ONU, peste 1,9 milioane de palestinieni au fost forțați să se refugieze, cu mulți adăpostindu-se în tabere de corturi aglomerate care nu pot oferi suficient acces la igienă sau hrană.
Întreaga populație de peste 2,2 milioane de oameni este acum în pericol de foamete, iar cel puțin 30 de copii au murit deja din cauza malnutriției și deshidratării în Gaza, conform ministerului sănătății.
Există și îngrijorări crescute cu privire la o operațiune militară israeliană anticipată în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, ceea ce a dus la apeluri reînnoite pentru o încetare a focului.
Pe măsură ce negocierile continuă la Cairo, liderul biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a emis o declarație duminică afirmând că „mișcarea Hamas este încă preocupată să ajungă la un acord cuprinzător și interconectat care să pună capăt agresiunii, să garanteze retragerea (a armatei israeliene din Gaza), și să realizeze un schimb serios de prizonieri”.
Haniyeh a declarat că delegația a avut „poziții pozitive și flexibile” menite să oprească „agresiunea împotriva poporului nostru, care este o poziție fundamentală și logică care pune bazele pentru un viitor mai stabil”. O delegație Hamas a ajuns în Egipt sâmbătă pentru discuții referitoare la o posibilă încetare a focului și la un acord pentru eliberarea ostaticilor.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declarație video acuzând Hamasul de cereri inacceptabile în negocieri.
A spus că Israelul a „demonstrat o disponibilitate de a avansa cu acordul de pace”, dar „Hamasul a rămas încăpățânat în pozițiile sale extreme, printre care cererea de retragere a tuturor forțelor noastre din Fâșia Gaza, încheierea războiului și lăsarea Hamasului intact”.
„Statul Israel nu poate accepta acest lucru,” a continuat Netanyahu. „Israelul nu va fi de acord cu cererile Hamasului, care înseamnă capitulare, și va continua lupta până când toate obiectivele sale vor fi atinse.”
Negocierile continuă la Cairo. Netanyahu respinge cererea Hamasului. Mii de israelieni au protestat cerând un acord
Negocierile continuă la Cairo cu scopul de a încheia un acord care să suspende ofensiva Israelului în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor luați de Hamas pe 7 octombrie