Fost director SIS, Republica Moldova: Putem face o paralelă între George Simion și Iurie Roșca. Formele și metodele de acțiune sunt aceleași

Formele și metodele de acțiune ale liderului AUR din România, George Simion, sunt aceleași cu cele ale politicianului din Republica Moldova, Iurie Roșca, e de părere fostul director SIS, Valentin Dediu, care face o paralelă între cei doi politicieni și spune că ei ar avea tangențe cu serviciile speciale ale Federației Ruse, relatează tvrmoldova.md.

George Simion când venea, făcea tot posibilul să fie cunoscut că el a intrat în Republica Moldova, chiar de la vamă, era gălăgios. Au fost niște tentative de a lui de a face zarvă, participare la diferite acțiuni de protest, dar, ca atare, avea mai multe acțiuni și activități pozitive, dar nu avea decât declarații. În ultimii ani, de când a devenit parlamentar, el a devenit altfel. Noi avem al nostru politician, Iurie Roșca, cu care putem face o paralelă. Formele și metodele de acțiune sunt aceleași. Serviciile speciale străine, și în primul rând Federația Rusă, selectează persoane care sunt în opoziție față de conducere și se apropie de ei. Ca să îi facă pe ei prieteni pe probleme de ideologie este imposibil, patriotism nu, atunci ei ori îi cumpără, ori caută materiale compromițătoare și le dau de știri că le au. Eu cred că George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare sau cu bani. Deci, atunci nu era, dar cu timpul oamenii se schimbă. Iurie Roșca a fost o anumită perioadă cel care a promovat frontul popular, ca pe urmă să devină altcumva. Rușii au nevoie de a certa Ucraina cu România, fiindcă România astăzi e cel mai apropiat aliat al Ucrainei. Pe teritoriul României astăzi este și armament și toată logistica, ei trebuie certați și au găsit prin cine„, a declarat fostul director SIS, Valentin Dediu, fiind invitat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”de la TVR Moldova.

Deputatul PAS, Lilian Carp, spune cu certitudine: este clar că serviciile ruse lucrează nu doar în Republica Moldova, dar și în România și în alte state.

Cu siguranță, destabilizarea pe care ei o fac în interesul lor este și în România și ar fi ridicol să credem că România nu se află sub un atac hibrid din partea Federației Ruse. Federația Rusă are două obiective de bază: să aibă actori politici care să fie loiali pentru ei și acțiuni care să certe statele între ele, statele vecine să aibă mai puțină încredere unul în altul. Ei acționează prin actorii lor locali, de asta vedem diferite acțiuni a unor pseudo-jurnaliști că s-ar întreprinde anumite acțiuni subversive asupra unor ambasade din Republica Moldova. SIS trebuie să ofere mai departe informațiile necesare unde trebuie și către Procuratură ca să se ia anumite decizii în raport cu aceste persoane. Acum, cu siguranță, dacă există informații despre George Simion sau alt politician din România care deține informații atât SIS din Republica Moldova, cât și SIS din Ucraina, trebuie să colaboreze, pentru că până la urmă, este vorba despre securitatea unui stat cu care Republica Moldova are relații foarte bune, iar în anumite condiții, dacă acești actori politici ar ajunge, ei ar avea ca obiectiv destabilizarea relațiilor bune dintre statele noastre. O să vedem cu ce se va termina această epopee, așa să spunem, de aur, din România„, a adăugat deputatul PAS, Lilian Carp.

Totodată, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, spune că, astăzi, George Simion în România face politica Rusiei, ceea ce este foarte periculos.

Din ce mi-au spus mie cei de la SIS, sesizarea vine din Ucraina, acum să vedem ce informații vor da cei din Ucraina celor de la București. George Simion a fost de două ori expulzat din Republica Moldova și a avut două interdicții. Contează pentru noi ceea ce face partidul AUR în România? Ați văzut ultima declarație a lui Claudiu Târziu despre anexarea teritoriilor care astăzi se află în Ucraina, care au făcut înconjurul globului. Toată Europa discută această declarație. Această declarație nu putea să apară pe loc gol. Degeaba George Simion spune că el e împotriva Rusiei, dacă la el în partid vin oameni care susțin pe față agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Dacă George Simion a colaborat sau nu este răspunderea lui personală, dar ceea ce face AUR e mai periculos decât ceea ce a făcut cu zece ani în urmă, fiindcă astăzi George Simion în România face politica Rusiei, este foarte periculos ca într-o țară cum e România, care a avut atât de mult de suferit de pe urma Uniunii Sovietice, a Rusiei, astăzi să apară un partid cu 20% care să sprijine Rusia și să își dorească ca Rusia să fie vecină cu România, inclusiv unii din ei își doresc ca Rusia să ocupe Republica Moldova. Este un alt nivel de abordare a problemelor, alt nivel de gândire. Ei sunt victimele acestui război informațional și a prostiei naturale pe care o au ei în dotare„, a precizat fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că va cere oficial omologilor săi din Ucraina şi Republica Moldova să îl informeze cu privire la motivele pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicţie de intrare în aceste ţări.

Distribuie știrea