Fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence: Donald Trump a greșit, istoria îl va trage la răspundere

Orice altă caracterizare decât folosind cuvântul „rușine” pentru atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, este lipsită de decență, a subliniat tranșant fostul vicepreședinte Mike Pence, la un eveniment anual de anvergură, Dineul Gridiron, desfășurat în Washington DC. Mike Pence a dezlănțuit o tiradă fără precedent la adresa fostului său șef, Donald Trump, subliniind că istoria îl va trage la răspundere pentru rolul său în acele evenimente, transmite The Guardian.

12 Martie 2023, 10:59 (actualizat 12 Martie 2023, 11:25) Știrile TVR |

Mike Pence, fost vicepreședinte al SUA

„Președintele Trump a greșit”, le-a spus Pence jurnaliștilor și oaspeților invitați la dineu.

Nu aveam niciun drept să răstorn rezultatele alegerilor, iar cuvintele sale nesăbuite mi-au pus în pericol familia și i-au pus în pericol pe toți cei care se aflau la Capitoliu în acea zi, și știu că istoria îl va trage la răspundere pe Donald Trump„, a declarat Pence. Întrucât vicepreședintele are rolul constituțional de președinte al Senatului, Pence prezida ședința și avea sarcina ceremonială de aprobare a voturilor Colegiului electoral.

Mike Pence, care ia în calcul să intre în cursa pentru nominalizarea candidatului republican la alegerile din 2024, a fost dus de urgență la adăpost în timpul atacului.

El s-a referit rareori în lunile următoare la ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021. Treptat, a început să critice însă comportamentul lui Trump. Într-un volum de memorii publicat în noiembrie, el l-a acuzat pe Trump că i-a pus în pericol familia.

Ce s-a întâmplat în acea zi a fost o rușine„, a declarat Pence sâmbătă. „E o bătaie de joc la adresa decenței să fie ilustrat în orice alt mod. Atâta timp cât voi trăi, nu voi neglija rănile suferite, viețile pierdute sau eroismul forțelor de ordine în acea zi tragică.

Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns solicitărilor de a comenta declarațiile, adresate în afara orelor de program.

Remarcile lui Pence vin la câteva zile după ce prezentatorul TV Tucker Carlson a difuzat imagini atent selectate și scoase din context ale atacului de la Capitoliu, în încercarea de a susține că mulți dintre cei revoltați păstrau ordinea.

Demersul lui Carlson a fost aspru criticat de democrați și de câteva figuri republicane marcante din Senat, deși alți republicani, în special din Camera Reprezentanților, au preferat să treacă cu vederea episodul.

Source

Distribuie știrea