Proteste anunțate la Chișinău, organizate de partidul oligarhului fugar Ilan Şor. Poliția se așteaptă la acțiuni de destabilizare

12 Martie 2023, 10:58 (actualizat 12 Martie 2023, 12:35) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 12.20 Câteva autocare și microbuze cu protestatari, atât din nordul Republicii Moldova, cât și municipiul Bălți, care au pornit spre Chișinău, au fost oprite de polițiști. Cei aflați în autocare au blocat traseul, transmite TVR Moldova.

Protestatarii solicită majorarea pensiilor, anularea legii cu privire la schimbarea sintagmei “limba moldovenească” în “limba română” și demisia guvernului.

Oamenii mai vor ca statul să le achite integral facturile pentru sezonul rece a anului.

O acțiune similară are loc și în orașul Cupcini, raionul Edineț.

Preşedinta Maia Sandu a dat asigurări că instituţiile statului vor asigura ordinea publică la manifestațiile de duminică.

Potrivit autorităților de la Chişinău, demonstranţii sunt coordonaţi de pro-ruşii oligarhilor Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, daţi în căutare internaţională pentru acuzaţii de corupţie.

Statele Unite au acuzat Rusia că vrea să destabilizeze situaţia din Republica Moldova pentru a răsturna guvernarea pro-europeană de la Chişinău.

Casa Albă a anunţat de altfel că va coopera cu autorităţile moldovene pentru a dejuca planurile Rusiei. Republica Moldova va primi şi un sprijin financiar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică.

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Moscova vrea să-şi atingă scopul folosind serviciile sale secrete, care ar sta în spatele protestelor de la Chişinău.

Kirby a transmis avertismentul în ajunul manifestațiilor anunțate pentru astăzi de Partidul Șor și “Mișcarea pentru Popor”.

John Kirby:Nu vedem acum o amenințare militară directă și imediată a Rusiei la adresa Moldovei, dar pe măsură ce Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia încearcă să slăbească guvernul de la Chişinău, probabil pentru a avea la Chișinău o administraţie mai prietenoasă Rusiei. Mai exact, elemente rusești care au legături cu serviciile ruse de informații încearcă să pună în scenă proteste în Moldova, pentru a alimenta și orchestra o insurecție împotriva guvernului moldovean.

Statele Unite au anunțat vor face și schimb de informații cu guvernul de la Chișinău, pentru a scoate la iveală “identitatea și activitățile actorilor ruși” care amenință securitatea Republicii Moldova.

Source

Distribuie știrea