Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație

Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina, a anunţat joi Statul Major al Forţelor Armate franceze, informează AFP.

19 Mai 2022, 18:02 (actualizat 19 Mai 2022, 18:47) Știrile TVR |

Militari NATO – Baza Mihail Kogălniceanu / FOTO: Autor: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES / FOTO, foto.agerpres.ro

„Pus în funcţiune de o circa 100 de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acţiune Mamba (…) poate să asigure o bulă de protecţie în avantajul forţelor care operează în zonă”, a precizat Statul Major francez într-un comunicat.

Colonelul Pascal Ianni, purtător de cuvânt al Statului Major francez, a explicat în timpul unei conferinţe de presă că sistemul Mamba este „înainte de toate menit să protejeze baza aeriană a NATO” care găzduieşte mai multe mii de soldaţi. „Aceasta este prima sa menire”, a insistat el.

Sistemul francez este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul.

Forţe armate franceze sunt prezente în România de pe 26 februarie. Însă această desfăşurare în regim de urgenţă a circa 500 de militari francezi a fost de atunci permanentizată, integrând în alternanţă o companie belgiană sau olandeză.

Această desfășurare face parte din cele 4 batalioane suplimentare desfăşurate de NATO pe flancul oriental al Europei, cu Slovacia, Ungaria şi Bulgaria. Se înscrie „în cadrul întăririi posturii disuasive şi defensive a NATO pe flancul estic al Europei”, subliniază Statul Major francez.

„Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiunile NATO şi pe flancul estic al Europei”, a accentuat colonelul Ianni.

Ministrul Apărării francez, Florence Parly, s-a deplasat în România în martie, pentru a se întâlni aici cu militarii francezi. „Alianţa nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia. Nimeni nu ameninţă Rusia”, a declarat Parly la acea dată, în faţa a o mie de militari din 7 ţări membre ale NATO, la baza de la Mihail Kogălniceanu.

„În schimb, trebuie să îi arătăm Rusiei că unitatea noastră este de nezdruncinat atunci când este vorba de a ne apăra aliaţii”, a subliniat ea.

Sursa: Agerpres

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea