Gazprom a redus cu încă 33% livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream

Compania rusă Gazprom a anunţat astăzi reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creşterea preţurilor, relatează AFP şi DPA.

15 Iunie 2022, 19:36 (actualizat 15 Iunie 2022, 19:48) Știrile TVR |

Livrări de gaze Rusia / FOTO: Autor: RADU TUTA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

“Gazprom opreşte funcţionarea unei alte turbine cu gaz a Siemens la staţia de comprimare Portovaia”, unde are loc umplerea Nord Stream, şi a cărei producţie cotidiană va trece joi de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi.

Miercuri, Gazprom a anunţat o primă scădere de la 167 la 100 de milioane mc, explicând această decizie prin lipsa compresoarelor Siemens, ceea ce împiedică funcţionarea tuturor unităţilor sale de comprimare a gazului.

Ultima decizie ridică la aproape 60% scăderea aprovizionării cotidiene prin gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Dacă Gazprom a justificat aceste scăderi din motive tehnice, Berlinul a denunţat miercuri, înainte de anunţul celei de a doua reduceri, o “decizie politică” a Moscovei, într-un context de vii tensiuni cu ţările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, Uniunea Europeană încercând să scape de dependenţa energetică faţă de Moscova.

Gazprom a anunţat miercuri că exporturile spre ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, un grup care reuneşte nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie şi 15 iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaz către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble.

În replică la sancţiunile impuse de UE în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele “neprietenoase” care vor să cumpere gaz rusesc să plătească în ruble în conturi din Rusia, în pofida contractelor ce prevăd plăţi în euro sau dolari. Un anumit număr de clienţi europeni au refuzat însă acest ultimatum.

După anunţarea deciziei Gazprom de miercuri, ministrul german Robert Habeck a spus că Rusia încearcă să provoace probleme prin reducerea aprovizionării cu gaz.

“Justificarea părţii ruse este pur şi simplu un pretext. Este în mod evident strategia lor să creeze disconfort şi să provoace creşterea preţurilor”, a spus Habeck la Berlin. În prezent, deficitul de gaz poate fi acoperit procurând gaz de pe piaţă, “deşi la preţuri mari”, a spus Habeck.

Există de asemenea stocuri de gaze pe Germania se poate baza, a spus el, ceea ce înseamnă că “securitatea aprovizionării este garantată”.

El a repetat apelul la cetăţeni de a economisi energie şi a spus că guvernul “va acţiona dacă este necesar”.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea