GhiDigital, episodul 29 | România găzduiește Conferinţa Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor

Mesele sunt puse, la propriu și la figurat, pentru ca PP-22 să înceapă. Ce înseamnă PP-22? Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. E un fel de Olimpiadă digitală, are loc o dată la patru ani și este un eveniment al superlativelor.

19 Septembrie 2022, 13:57 (actualizat 19 Septembrie 2022, 14:01) Știrile TVR |

Este cel mai mare eveniment internațional găzduit vreodată de România, cu aproximativ 2500 de delegați din 193 de țări, cu 70 de miniștri prezenți la București, cu o durată maraton de trei săptămâni.

ITU însăși este cea mai veche organizație dintre instituțiile ONU. Datează din 1865. Și are ca rol coordonarea, standardizarea, reglarea și anticiparea a tot ce ține de comunicații și de domeniul digital. A început în secolul al XIX-lea cu telegrafia și a ajuns astăzi să dezbată rolul pe care inteligenta artificiala, de exemplu, ar trebui să îl aibă în viață noastră.

E un eveniment gigant care a pus stăpânire pe Palatul Parlamentului, ba chiar s-a extins și în parcarea din curte cu o construcție ad hoc că să-i încapă pe toți delegații deodată.

România a candidat pentru organizare în 2018 și pregătirile au accelerat din toamna trecută. Sunt implicate mai multe instituții ale statului, Televiziunea Română este și ea partener oficial, iar rolul coordonator îl are ANCOM, adică Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Cu câteva zile înainte de debut, a venit în inspecție de la Geneva chiar secretarul general al ITU, chinezul Houlin Zhao. E în conducerea organizației de un sfert de secol și PP-22 de la București este a șasea conferință plenipotențiară la care participă. Pentru el, ediția din Romania vă fi cu siguranță de neuitat: își încheie mandatul și vă ieși la pensie.

Și tot Bucurestiul va fi locul în care ITU își va alege un nou lider. Meciul e unul epic, între americanca Doreen Martin și rusul Rashid Ismailov. În plus, Romania are în vizor obținerea celui de-al optulea mandat consecutiv în Consiliul ITU, un fel de guvern al telecomunicațiilor de pe toată planeta.

Dar tot la București se vor stabili direcțiile în ceea ce privește securitatea cibernetică, inteligența artificială, serviciile online, conectarea zonelor mai sărace de pe planetă. Despre agenda PP-22 vorbim mai detaliat în următorul episod GhiDigital.

Source

Distribuie știrea