GhiDigital, episodul 36 | Ce rol vor juca cryptomonedele în viitorul mai apropiat și mai îndepărtat al civilizație umane?

Astăzi vorbim despre cryptomonede, produsul cel mai răspândit care se bazează pe tehnologia blockchain. Acest lucru ar trebui să îi dea siguranță, transparență totală în tranzacții, trasabilitate absolută și stabilitate, fară vreun control guvernamental sau bancar. Toate caracteristicile acestea sunt însă discutabile. Iar variațiile de valoare sunt mari și bruște. În plus, de unde unii se așteptau poate că mediul digital să genereze o alternativă globala digitală unică la toate monedele care există astăzi pe Pământ, emise de fiecare guvern, am numărat 89 de cryptomonede deja existente. Deci, confuzia este pe măsură.

07 Noiembrie 2022, 09:50 (actualizat 07 Noiembrie 2022, 09:51) Știrile TVR |

De fapt, există tot atâtea criptomonede pe câte blockchainuri. Deoarece cryptomonedele sunt, de fapt, răsplata generată celor care participă activ la partea de calcul și de criptografie care dă unui blockchain caracteristicile enumerate mai sus. Operațiuni care au ajuns să fie cunoscute sub numele de minerit.

Numai că dacă ești răsplătit cu ceva inventat și virtual, nu poți să te duci la supermarket ca să pui mâncare pe masă. Așa că a fost nevoie de campanii istețe de marketing pentru a convinge oamenii să-și dea banii clasici, pe astfel de cryptomonede. Adică să învestească, în speranța că 10 dolari cheltuiți azi pe o cryptomoneda vor deveni o sută sau o mie peste noapte dacă s-ar putea. Nu e ceva ce nu s-a mai văzut în istoria civilizației umane. Nu mai departe de anii 90 a existat, mai ales în Statele Unite așa numita bulă .com, când niște domenii și pagini de internet au atras nebunește investiții colosale. Succesul acelor afaceri au fost la fel de răsunător precum eșecul lor la scurt timp.

Apoi, pentru că alți oameni care au înțeles tehnologia și au și capacitatea informatică de a înființa un nou blockchain, deci o nouă criptomonedă, au preferat să facă asta decât să cumpere cryptomonedele altora. Și am ajuns astăzi să avem nu 89 cum spuneam mai devreme, ci sute sau poate mii de cryptomonede. Toate concurează pentru dolarii oamenilor care au primit ei un pont sigur că dacă tot ai ceva bani puși deoparte, e o afacere să îi bagi în cripto, că te vei îmbogăți cu siguranță. Adevărul, ca și în cazul altor invenții de-a lungul vremii. este că unii vor face avere din asta dar mai sigur e că mult mai mulți vor pierde banii investiți. E ca la jocul pe bursă. Oricine poate să participe dar puțini și pricep ce se petrece acolo. Și chiar dacă știi regulile tot poți să dai greș. Câștigurile mari implică riscuri direct proporționale.

Apoi a mai apărut un strat. Cel al piețelor care facilitează și gestionează tranzacțiile cu criptomonede. Unde se stabilesc ratele de convertibilitate între ele dar mai ales valoarea față de încă atotputernicul dolar. Îți instalezi un portofel digital, iți scoți dolarii din bancă și îl convertești în criptomonede. Banii tăi, faci ce vrei cu ei.

Apariția acestor produse din practic nimic și avântul lor mai mult sau mai puțin spectaculos, au generat și priviri încruntate de la stăpânii banilor de până acum: băncile și guvernele. Pentru că o criptomonedă nu are granițe, deci niciun guvern nu o poate asuma sau controla. Iar băncile sunt lăsate pe dinafară de la tranzacțiile din care altminteri trăiesc.

Reacția imediată a fost aceea de respingere. Dar pe termen mediu și lung, soluția pare să fie aceea de adaptare și de recunoaștere. Adică un stat poate astăzi să ignore, să interzică sau să accepte o criptomonedă. Există deja două cazuri – deocamdată exotice – unde plățile cu criptomonede sunt acceptate de către stat. În El Salvador și Republica Centrafricană poți să iți plătești impozitele în crypto, dacă vrei.

Au apărut și magazine sau afaceri care acceptp criptomonede pentru mărfurile și serviciile pe care le au.

Băncile par încă nedumerite cum ar trebui să-și adapteze businessul pentru a-și asigura un loc la această nouă masă de joc.

Personal, am pornit la drum în realizarea acestui material, cu gândul că voi fi impresionat de folosirea tehnologiei blockchain pentru a rezolva cine știe ce probleme fundamentale ale omenirii. Am ajuns în fundătura numită obsesia pentru bani.

Dacă sunteți la final de material și mai puțin lămuriți decât la început, vă dau replica românească „Atât s-a putut”. Ce rol vor juca cryptomonedele în viitorul mai apropiat și mai îndepărtat al civilizație umane, vom afla împreună.

Source

Distribuie știrea