Rubrica GhiDigital revine în Telejurnal. Mihai Constantin reia în discuție modul în care computerul, tehnologia digitală, influențează din ce în ce mai mult ce și de unde ne procurăm mâncarea. Inaugurăm o miniserie dedicată agriculturii hidroponice.
Stiți piramida lui Maslow, da? Mâncarea, hrana, e acolo, la primul nivel al nevoilor umane. Am discutat într-un episod precedent despre legumele cultivate fără pământ și despre carnea de producție celulara. Dar toate initiațivele nu păreau să existe și în Romania. Chiar așa să fie? Mi-am zis că aflu cu siguranță de la Facultatea de Agronomie, unde am și descălecat.
Ghid ne-a fost conferențiarul Ovidiu Jerca, șeful stației de cercetare în horticultură hidroponică de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.
Salata nu știe data din calendar și își vede de treabă atâta vreme cât îi oferi căldură, lumină și hrană. Ca să nu te bage în faliment factura de la gaze, o investiție tehnologică alternativă poate rezolva problema temperaturii: pompa de căldură. E nevoie mai întâi de un foraj chiar și de 200 de metri adâncime.
Și stați să vedeți și tomatele. Sunt atât de atrăgătoare încât se vine și din Pakistan ca să îți dai doctoratul în roția cherry din București.