Gigantul Facebook, chemat să-și îmbunătățească serviciile din România

Ministerul Digitalizării vrea să cheme gigantul Facebook la negocieri pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor în România. Reprezentanții instituției susțin că primesc tot mai multe sesizări de la utilizatori care reclamă, printre altele, că rețeaua socială le-a restricționat accesul, iar comunicarea cu furnizorul de servicii e dificilă. Și Comisia Europeană a pregătit reguli noi, în sprijinul utilizatorilor, care ar putea deveni obligatorii in toate țările membre, din 2023.

23 August 2021, 17:39 (actualizat 23 August 2021, 20:04) |

Autoritățile române au vrut să afle chiar de la utilizatorii Facebook dacă e necesară intervenția la nivel înalt pentru a rezolva problemele semnalate. Așa că au început o consultare publică pe pagina ministrului Cercetării și Digitalizării. Mai mulți utilizatori au reclamat, printre altele, că le-au fost dezactivate paginile personale sau ale afacerilor sau că le-a fost restricționat accesul la rețeaua socială.

CIPRIAN TELEMAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitializării: Ăsta e genul de sesizări. Că se închid anumite grupuri, că pierd o parte din numărul de abonați la unele pagini, că e restricționat fără niciun fel de preaviz dreptul de a accesa rețeaua. Vom trage niște concluzii și vom invita la dialog reprezentanții acestor companii.

Unii specialiști în rețele sociale consideră că nu este necesară intervenția statului, pentru că utilizatorii pot decide în orice moment să își închidă conturile.

BOGDAN ALEXANDRU APETRII, specialist în reţele sociale: În momentul în care sunt anumite derapaje pe care utilizatorii nu le agreează sau nu sunt neapărat în favoarea lor, s-a văzut mereu că găsesc alţi furnizori şi alte soluţii mult mai OK.

Concluziile Ministerului Digitalizării vor fi transmise mai departe autorităților de la Bruxelles, pentru a fi incluse în legislația comunitară. Comisia Europeană a pregătit două proiecte de regulamente care vizează funcționarea serviciilor digitale, printre care și a rețelelor sociale.

ŞTEFAN TURCU, purtător de cuvânt, Reprezentanţa Comisiei Europene în România: Utilizatorii sunt informaţi şi pot contesta eliminarea conţinutului de către platforme, vor avea acces la mecanisme de soluţionare a litigiilor în propria ţară. Termenii şi condiţiile vor fi mai transparente.

În România sunt în acest moment 11 milioane de conturi de Facebook. Am solicitat un punct de vedere reprezentanților companiei cu privire la ințiativa Ministerului Digitalizării, dar nu am primit niciun răspuns până la difuzarea acestei știri. Noile reguli pregătite de autoritățile europene ar urma să se aplice cel mai devreme din 2023.

Source

Distribuie știrea