Grădina Botanică din Kiev, în pericol. Angajaţii încearcă să salveze o colecţie de plante tropicale veche de câteva decenii

Grădina botanică din Kiev / FOTO: planetofhotels.com/

”Aceste colecţii nu pot fi înlocuite. Nu este o seră cu castraveţi şi roşii… Pierderea acestei colecţii va fi o mare pierdere naţională pentru Ucraina”, a spus Lyudmyla Buiun, responsabila pentru plante tropicale şi subtropicale.

”Plantelor nu le poţi spune… ‘te rog rezistă pentru că astăzi sunt -15 grade (Celsius)’. Este imposibil”, a spus ea, arătând înspre urme de degerături pe unele plante.

Plantele se vor confrunta cu o criză serioasă dacă temperatura din seră scade sub 15 grade Celsius, a adăugat ea.

Găsirea unor modalităţi pentru menţinerea unui climat tropical în Kievul afectat de frig şi de frecvente pene de energie este foarte dificilă, iar angajaţii grădinii botanice încălzesc preventiv sera cu lemne de foc, deşi fumul ar putea pune plantele în pericol.

Angajaţii produc căldură prin arderea lemnelor în cuptoare electrice. Cu toate acestea, frecventele pene de curent întrerup ciclul de încălzire şi e nevoie de ore întregi pentru repornirea cuptoarelor, a spus operatorul centralei termice, Yurii Nai.

Administraţia grădinii botanice este conectată în prezent la sistemul centralizat de încălzire al Kievului pentru a avea un sistem de backup, dar se teme că ar putea urma alte atacuri cu rachete asupra reţelei electrice.

Source