Ucraina cere excluderea Rusiei din ONU. Ministerul ucrainean de Externe: Trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări

Organizația Națiunilor Unite

“Ucraina cere statelor membre ale ONU (…) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU”, a indicat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, Rusia “ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU” din 1991 şi de la destrămarea Uniunii Sovietice în 15 noi ţări.

“Rusia este un uzurpator al locului” URSS la ONU, a indicat ministerul ucrainean.

Aceste “trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată a graniţelor recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale”, a deplâns Kievul în acest comunicat.

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba a afirmat că prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi în ONU în ansamblu sunt nelegitime”.

Kievul se confruntă de zece luni cu armada rusă pe teren şi se confruntă deja, din 2014, cu separatiştii pro-ruşi suţinuţi şi înarmaţi de Moscova în Donbass, în estul Ucrainei.

Source