Piaţa muncii din România trece prin momente complicate. Sectorul IT, extrem de competitiv, se confruntă cu concedieri în timp în construcţii, de exemplu, există un deficit de forţă de muncă.
Deficit de forță de muncă se înregistrează și în servicii și din această cauză numărul străinilor care vin să lucreze în restaurante de exemplu este din ce în ce mai mare.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în România cele mai multe locuri de muncă declarate sunt pentru muncitori necalificați, agenți de securitate și lucrători comerciali.
Însă, pe cea mai mare rețea de profesională din lume, Linkedin, industria de servicii IT și consultanță are cele mai multe locuri de muncă promovate în România, la fel ca în țările vecine, Bulgaria și Ungaria, arată o analiză publicată de Visual Capitalis, citată de economedia.ro.
Deși limitat la aceasta platformă, studiul ne oferă câteva date interesante care ne ajută să vedem în ce direcție se mișcă economia, la noi și lume. În Romania locurile de muncă din IT rămân la mare căutare la fel ca în Bulgaria, Ungaria, Portugalia și Spania. Sunt țări care vor să se dezvolte în domeniul tehnologiilor viitorului.
CITEȘTE ȘI: Străinii, soluția pe hârtie la criza forței de muncă. Birocrația îngreunează procesul de angajare
În Marea Britanie, industria construcțiilor a avut cele mai multe anunțuri de căutare, cu 9,2%. Explicația e simplă: Brexitul a luat cu el instalatorii polonezi, români și așa mai departe, însă și forța de muncă ieftină din construcții.
În Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, situația stă cu totul diferit. Industria restaurantelor a avut cele mai multe posturi vacante, reprezentând 7,9% din toate anunțurile de angajare. Aceasta a fost urmată de organizațiile non-profit, cu 5,6%, și de producția de autovehicule, cu 4,4%.
Iar în Canada de exemplu, companile caută angajați pentru domeniul sănătății. Spitalele și serviciile de sănătate au fost cei mai mari angajatori potențiali din Canada, cu aproape 15% din toate anunțurile de angajare.
Datele sunt extrem de interesante, arată în primul rând direcția în care merg aceste state însă și lucrurile pe care le au de făcut în viitor. De exemplu România, în urmă cu 15 -20 de ani, a ales să investească în tehnologia viitorului, internet de mare viteză. După acest pas, companiile străine care și-au deschis reprezentanțe la noi s-au dezvoltat în tehnologia viitorului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv.
Rata şomajului a ajuns la 5,7% în ianuarie anul acesta, în ușoară creștere, asta în condițiile în care avem peste 40.000 de locuri de munca disponibile, majoritatea pentru muncitor necalificat sau lucrător comercial.