Se adânceşte misterul în ceea ce priveşte Sindromul Havana

Au fost făcute mai multe studii, însă nimeni nu pare să ştie cu certitudine ce boală îi loveşte doar pe diplomaţii şi personalul secret al Statelor Unite.

Să vedem însă ce este cu acest sindrom și de ce a generate enorm de multe teorii ale conspirației. Ei, bine, manifestări caudate au fost raportate pentru prima dată de personalul ambasadei americane din Cuba în 2016, de unde și denumirea de „Sindromul Havana”.

Cu toate acestea, ulterior, simptome similare au fost semnalate de diplomați, spioni, militari și alți angajați ai guvernului american din întreaga lume. C2 Simptomele sindromului includ halucinații auditive, presiuni cerebrale, dureri de cap, migrene, amețeli și probleme de memorie.

De atunci s-au făcut mai multe studii, însă rezultatele au întârziat să apară. Un studiu recent, prezentat de Reuters, efectuat de o echipă de cercetători de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA a dezvăluit că nu există dovezi semnificative care să susțină ideea că „Sindromul Havana” ar fi cauzat leziuni cerebrale, alimentând și mai mult misterul în jurul acestei afecțiuni.

Concluziile acestui studiu sunt publicate în revista de specialitate JAMA și se bazează pe cercetările efectuate asupra a 86 de angajați ai guvernului american și a membrilor familiilor lor care au raportat simptome neobișnuite asociate cu această afecțiune.

Cercetătorii americani au observat că peste un sfert din pacienții cu acest sindrom au dezvoltat o boală cronică numită amețeală posturală-perceptuală persistentă, iar simptomele legate de stres post-traumatic și depresie au fost semnificativ mai frecvente în rândul acestora comparativ cu grupul de control.

Studiul americanilor a inclus și un grup de control format din voluntari care au lucrat în misiuni similare cu cele ale celor care s-au plâns de simptomele sindromului. Cu toate acestea, cercetătorii nu au identificat diferențe semnificative între cele două grupuri în majoritatea măsurătorilor clinice, inclusiv cele obținute prin tomografii prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) pentru investigarea creierului.

Însă, toate aceste studii au ajuns să pună mai multe întrebări decât să ofere răspunsuri. S-a vorbit, tot într-o revista de specialitate despre modificări ale creierului observate la oamenii afectați de sindromul Havana.

Acum, acest nou studiu, am văzut, contrazice acele concluzii. S-a vorbit chiar că sindromul Havana este de fapt un atac al puterilor străine, cu un soi de arma biologică.

Anul trecut agențiile de informații ale SUA și-au prezentat primul raport despre „Sindromul Havana”, acesta concluzionând că este improbabil ca incidentele care au dus la îmbolnăvirea a aproximativ 1.000 de oficiali americani din întreaga lume să fie cauzate de atacuri ale unei puteri străine. Însă, întrebările rămân!

Distribuie știrea