Incidente la urne, în a doua zi a prezidențialelor din Rusia. În apropierea cabinelor de vot stau de pază polițiști

În Rusia este în plină desfăşurare scrutinul prezidențial. În fapt, un simulacru prin care Vladimir Putin va fi reales. Liniştea liderului de la Kremlin a fost tulburată însă de mai multe proteste în centrele de vot, dar şi de un atac cibernetic asupra sistemului de vot online, revendicat de ucraineni. Duminică, opozanţii ruşi sunt aşteptaţi să protesteze tăcut, la urne. Cum s-a desfaşurat votul sâmbătă şi ce măsuri au luat autorităţile după incidentele de vineri, ne spune Liviu Iurea.

Stai liniştită! Nu face mişcări bruşte! Pune jos substanţa… Aşa!

Au fost semnalate mai puține incidente decât vineri sau probabil că intențiile de a perturba procesul de vot au fost dejucate de forțele de ordine.

Tânăra care a încercat să incendieze cu un cocktail Molotov o secție de votare la Sankt Petersburg a fost trimisă în arest preventiv pentru două luni, riscând închisoare până la 5 ani.

O altă femeie care a turnat vopsea în urna de vot este și ea cercetată penal.

În Rusia se mediatizează intens aceste cazuri, cel mai probabil pentru a descuraja acțiunile opoziției.

Liviu Iurea, corespondent TVR la Moscova: „Pentru a evita incidentele de ieri, autoritățile au luat măsuri suplimentare de securitate. Lângă urne și în apropierea cabinelor de vot stau de pază polițiști, gata să intervină dacă observă vreo persoană suspectă, care ar putea să împiedice procesul de vot.”

Jumătate din cetățenii ruși cu drept de vot au optat pentru un candidat sau altul, declara cu o oarecare solemnitate Comisia Electorală Centrală la ora 16.00, sugerând în același timp că scrutinul poate fi considerat validat.

S-a menționat o prezență masivă la urne și în regiunile ucrainene ocupate ilegal de Rusia, chiar dacă statele occidentale au avertizat că rezultatele nu vor fi sub nicio formă recunoscute.

Rosemary Di Carlo, subsecretar general ONU: „Intenţia Rusiei de a organiza alegeri de pe 15 până pe 17 martie în zonele din Ucraina pe care le controlează este inacceptabilă. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina are dovezi că în trecut referendumul şi alegerile locale au avut loc într-un climat coercitiv. Conform legilor umanitare, puterea de ocupaţie, în cazul de faţă Rusia, este obligată să respecte legile ucrainene în teritoriile ocupate.”

Oamenii au venit să voteze și astăzi, însă fară prea mult entuziasm.

Svetlana: „Vrem stabilitate şi o viaţă paşnică în ţara noastră. Vrem ca ţara să se dezvolte şi să meargă din bine în mai bine.”

Alexander: „Am venit la vot cu sentimente pozitive şi cu speranţă în prosperitate.”

Irina: „Ne aşteptăm ca unicul, cel mai bun, Vladimir Vladimirovici (n.r. Putin) să îşi continue calea.”

Lumea este chemată duminică la prânz să demonstreze la secțiile de votare că sunt foarte mulți cei care nu sunt de acord ca Vladimir Putin să mai rămână la Kremlin.

Procuratura de la Moscova continuă să avertizeze populația că asemenea acțiuni vor fi încadrate ca o împiedicare a procesului de vot, iar pedepsele se vor solda cu cel puțin 5 ani de închisoare.

Distribuie știrea