Războiul din Orientul Mijlociu le dă infractorilor cibernetici un nou prilej de a-i înșela pe românii dornici să ajute victimele conflictului. Hackerii încearcă să obțină bani, dar şi date bancare pe care apoi grupări de criminalitate infracțională le folosesc pentru a face tranzacții prin conturile celor păcăliţi. În astfel de situaţii, cel la care ajunge poliția prima dată este chiar titularul contului.
Pandemia și războiul din Ucraina le-au arătat infractorilor cibernetici cât de uşor îi pot exploata pe oameni, în perioade critice, pentru a le lua banii. Una dintre cele mai simple metode este trimiterea a mii de mesaje către oameni din ţări cu potențiale victime. Se cere ajutor în numele celor afectați, iar mai nou este invocat conflictul dintre Israel și Hamas.
Mesajele înșelătoare sunt transmise prin platforme de socializare, prin email sau prin site-uri care par a fi ale unor organizații umanitare cunoscute. Mai mult, oamenii sunt păcăliţi astfel încât prin intermediul conturilor lor bancare să se facă tranzacţii ilegale. Fără să știe, ei devin cărăuşi, colaboratori ai infractorilor.
Astfel de tranzacții sunt anchetate inițial de bănci, apoi de alte autorități ale statului.
Ca să nu deveniți victime sau chiar suspecți în dosare penale, cel mai bine este să nu dați click pe astfel de anunțuri și să vă informaţi pe site-ul „sigurantaonline” al Poliției Române.