INS | Managerii români estimează o creștere a activității și a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, în următoarele 3 luni

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere a activităţii şi a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit rezultatelor unei anchete publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

28 Aprilie 2021, 09:46 (actualizat 28 Aprilie 2021, 09:49) |

Construcţii, șantiere

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra o creştere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte va consemna scădere (sold conjunctural -17%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +20%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +12%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

Conform estimărilor din luna aprilie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

sursa agerpres

Source

Distribuie știrea