Întâlnire Scholz-Biden, la Casa Albă. Nu este prevăzută o conferinţă de presă după întrevedere

03 Martie 2023, 10:20 (actualizat 03 Martie 2023, 10:29) Știrile TVR |

Scholtz-Biden

În mod neobişnuit, nu este prevăzută o conferinţă de presă după întâlnirea de vineri, iar Scholz nu este însoţit de ziarişti din Berlin, cum se întâmplă de obicei. De asemenea, la bordul avionului nu s-a aflat şi o delegaţie de afaceri.

„Faptul că discutăm mult şi des reprezintă o expresie a calităţii relaţiilor transatlantice şi a bunei cooperări dintre preşedintele american şi cancelarul german”, a asigurat Olaf Scholz înainte de plecare, adăugând că telefoanele şi videoconferinţele nu sunt suficiente, de unde decizia de a discuta faţă în faţă.

„Este necesar într-o situaţie globală în care multe lucruri au devenit foarte dificile. Abia aştept„, a mai spus Scholz, potrivit dpa.

Întâlnirea Scholz-Biden de la Casa Albă este singura prevăzută oficial, iar ulterior este programat un interviu cu jurnalistul CNN Fareed Zakaria.

Un înalt oficial american citat de Reuters a respins sugestiile privind tensiuni majore între Washington şi Berlin.

„Relaţia este foarte solidă”, a spus acesta, menţionând că discuţiile de vineri se vor axa „în mare parte asupra a ceea ce vom face împreună pentru a susţine Ucraina”.

Întâlnirea de vineri „nu este un semn de criză, este o oportunitate de a aprofunda relaţia personală dintre cei doi lideri”, a apreciat la rândul ei pentru Reuters Sudha David Wilp, şefa biroului din Berlin al think-tankului German Marshall Fund, asigurând că „Washingtonul continuă să privească Berlinul ca fiind principala putere militară din Europa”.

Luna trecută, o amplă delegaţie de oficiali americani, în frunte cu vicepreşedinta Kamala Harris şi secretarul de stat Antony Blinken, au luat parte la Conferinţa de securitate de la Munchen, salutând sprijinul german pentru Ucraina, care a necesitat o revizuire a orientărilor politicii germane externe şi de apărare.

Reuters mai notează că vizita cancelarului german la Casa Albă are loc într-un moment în care, conform mai multor oficiali americani şi altor surse, SUA vor să ia pulsul aliaţilor apropiaţi în legătură cu posibilitatea de a impune sancţiuni Chinei în cazul în care aceasta furnizează ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina. Nici Washingtonul şi nici Berlinul nu au declarat că au dovezi în acest sens, dar SUA monitorizează îndeaproape situaţia, potrivit oficialilor citaţi.

În acelaşi timp, cancelarul german va aborda probabil în discuţiile cu liderul de la Casa Albă o problemă care irită în acest moment relaţiile transatlantice, şi anume cea a subvenţiilor americane pentru tehnologiile „verzi” prin pachetul Inflation Reduction Act (IRA), despre care Germania afirmă că ar putea crea dezavantaje companiilor sale.

Criticii IRA consideră acest pachet de 430 de miliarde de dolari drept o „palmă” dată Europei din partea principalului ei aliat, într-un moment în care Bătrânul continent se zbate deja să facă faţă creşterilor drastice ale preţurilor la energie din cauza războiului din Ucraina. Un grup de lucru SUA-UE discută această problemă, dar Washingtonul a subliniat că nu poate modifica legea, mai menţionează Reuters.

Este a doua vizită a cancelarului la Casa Albă în cele aproape 15 luni de când şi-a preluat funcţia, prima având loc la începutul lui februarie anul trecut. Ucraina a jucat şi atunci un rol central în convorbiri, în acel moment zeci de mii de soldaţi ruşi fiind mobilizaţi la graniţa ruso-ucraineană. Peste circa două săptămâni, Rusia a invadat Ucraina, aminteşte dpa.

Source

Distribuie știrea