SUA şi aliaţii din Quad cer pedepsirea Rusiei pentru războiul din Ucraina

Rusia nu poate rămâne nepedepsită pentru războiul împotriva Ucrainei, au declarat vineri, într-un comunicat comun preluat de Reuters, secretarul de stat american Antony Blinken şi omologii săi din India, Japonia şi Australia – ţări care formează alături de SUA aşa-numitul grup Quad.

03 Martie 2023, 10:30 (actualizat 03 Martie 2023, 10:36) Știrile TVR |

Vladimir Putin

Cei patru miniştri de externe au apreciat totodată că utilizarea armelor nucleare sau ameninţarea cu acestea în Ucraina este „inadmisibilă”.

Reuters reaminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat luna trecută tratatul New START privind controlul armamentului atomic şi a ameninţat că Rusia va relua testele nucleare.

„Dacă am permite Rusiei să treacă nepedepsită pentru ceea ce face în Ucraina, ar fi un mesaj pentru potenţialii agresori de oriunde că pot scăpa şi ei”, a afirmat Blinken la New Delhi, unde se afla cu ocazia unei reuniuni a şefilor diplomaţiilor din G20. Tot acolo, el s-a întâlnit joi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru prima oară de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu peste un an. În timpul scurtului dialog, oficialul american a cerut Moscovei să pună capăt războiului şi să revină asupra deciziei de a suspenda tratatul New START.

Potrivit informaţiilor comunicate de Ministerul de Externe rus agenţiilor de presă ruse, Blinken şi Lavrov au discutat mai puţin de zece minute şi nu s-au angajat în niciun fel de negocieri.

La reuniunea G20, Statele Unite şi aliaţii lor au cerut ţărilor membre ale grupului să continue presiunile asupra Rusiei pentru încetarea războiului. Miniştrii participanţi nu au reuşit însă să ajungă la un consens privind un comunicat comun, din cauza opoziţiei Rusiei şi a Chinei.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell a cerut vineri comunităţii internaţionale să colaboreze. „Oricine se abţine în mai multe regiuni trebuie să înţeleagă că ne confruntăm cu ceva care distruge posibilitatea de a avea un consens mondial”, a spus el.

Comunicatul miniştrilor din Quad s-a referit – foarte puţin voalat – şi la China, denunţând acţiunile care intensifică tensiunile în Marea Chinei de Sud şi militarizarea teritoriilor disputate din regiunea respectivă.

China consideră Quad o structură din Războiul Rece „îndreptată împotriva altor ţări”.

Quad – Dialogul Cvadrilateral pentru Securitate – are ca obiectiv principal problemele strategice din regiunea indo-pacifică.

Source

Distribuie știrea